Baggrund: Tidsregning i andre kulturer

Få overblik over tidsregningen hos buddhister, hinduer, jøder, muslimer og kinesere

Få overblik over tidsregningen hos buddhister, hinduer, jøder, muslimer og kinesere
Få overblik over tidsregningen hos buddhister, hinduer, jøder, muslimer og kinesere.

Den buddhistiske tidsregning begynder med Buddhas død, sat til cirka 545 f.Kr. Den findes i to versioner. I Thailand, Laos og Cambodja regnes Buddhas dødsår som år 0. I Indien, Sri Lanka og Myanmar regnes hans dødsår derimod som år 1. Den buddhistiske kalender er oprindelig baseret på en hinduistisk kalender.

LÆS OGSÅ: Den kristne tidsregning dominerer verden

Det hinduistiske Indien har haft et virvar af forskellige kalendere baseret på diverse religiøse myter og højtider, hvoraf mange stadig fejres. Shaka-kalenderen, som har sit afsæt i år 78 e.Kr., blev national kalender i 1957 e.Kr. og bruges ved officielle fejringer. To andre udbredte hinduistiske kalendere er Kaliyuga-kalenderen, hvis begyndelse af nogle dateres til 3102 f.Kr., samt Vikram-kalend-eren, som begynder 57 f.Kr.

I Kina blev den vestlige tidsregning indført i 1912, men fra 104 f.Kr. og frem til 1912 fulgte man en månekalender, som efter sigende begyndte i 2637 f.Kr. Ifølge den gamle kalender forskydes det kinesiske nytår fra år til år og ligger sidst i januar eller i begyndelsen af februar. Nytårs-skytset blev opfundet i Kina, blandt andet for at holde det lydløse sagnuhyre Nian, som var bange for høje lyde, væk fra kinesernes hjem.

Den muslimske kalender begynder ved Muhammeds udvandring fra hjembyen Mekka til en by, som han gav navnet Medina, i år 622 e.Kr. Det muslimske år er godt 10 dage kortere end vores, fordi de tolv måneder beregnes efter månens faser og ikke solen. Derfor er det nu år 1433 i den islamiske kalender, selvom det ifølge vores vestlige kalender kun er 1389 år siden, Muhammed forlod Mekka. Det medfører også, at de muslimske højtider hvert år begynder godt 10 dage tidligere end året før, set i forhold til årstiderne.

Den jødiske kalender begynder med verdens skabelse. Det jødiske år, som begyndte sidst i september, er år 5772. Det betyder, at Gud ifølge jødedommen skabte verden i år 3761 f.Kr. Datoen blev beregnet af en rabbiner i det 2. århundrede e.Kr., som formentlig nåede frem til datoen ved at sætte system i de mange årstal i Det Gamle Testamente. Ligesom det muslimske år er det jødiske cirka 10 dage kortere end vores. Jøder-ne vil fejre påske om foråret, og for at få sol og måne til at passe sammen tilføjer jøderne en ekstra måned hvert andet eller hvert tredje år.