Berlin får gravplads forbeholdt lesbiske

I København findes en gravplads for homoseksuelle og biseksuelle, og selvom der nu kommer en gravplads iTyskland kun for lesbiske, er der ikke opbakning til kønsopdeling i Danmark

Verdens første gravplads for lesbiske bliver indviet i Berlin. Activists listen to the recital of a poem as they attend the opening ceremony of a lesbian-only cemetery in Berlin, Germany on April 6, 2014. The world's first lesbian-only cemetery opened Sunday, April 6, 2014 in a forested Christian Lutheran graveyard in the centre of the German capital. The final resting place will be the host to some sixty graves and aims to give gay women a place they can share in the after life.  AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Verdens første gravplads for lesbiske bliver indviet i Berlin. Activists listen to the recital of a poem as they attend the opening ceremony of a lesbian-only cemetery in Berlin, Germany on April 6, 2014. The world's first lesbian-only cemetery opened Sunday, April 6, 2014 in a forested Christian Lutheran graveyard in the centre of the German capital. The final resting place will be the host to some sixty graves and aims to give gay women a place they can share in the after life. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN. Foto: ODD ANDERSEN/ Denmark.

En ny gravplads for lesbiske kvinder blev for nylig indviet i Prenzlauer Berg i Berlin under navnet LesbenFriedhof. Den har plads til 80 gravsteder og er den første af sin art i Tyskland.

Jeg synes, det er en kæmpe misforståelse, siger Anders Gadegaard, der er domprovst ved Vor Frue Kirke i København og har støttet kirkelige vielser af homoseksuelle i den debat, som kulminerede med, at ægteskaberne blev lovlige i 2012.

Efter min mening grænser det næsten til det ukristelige at skille hinanden ud på den måde. Skal vi så også have særlige gravpladser for sorte, hvide og gule, for mænd og for kvinder? Det er helt ude i hampen. Kristendommen vil gerne sige det modsatte, nemlig at vi alle sammen er lige for Vorherre, fastslår Anders Gadegaard.

LÆS OGSÅ: Amerikanere inviterer til middag om døden

Heller ikke Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner i Danmark har planer om en særlig gravplads for lesbiske efter tysk forbillede.

Vi har allerede en gravplads for homoseksuelle og biseksuelle på Assistens Kirkegård i København, og jeg tror, den vil opfylde behovet hos danske LGBT-personer, siger landsformand Søren Laursen. LGBT står for lesbian, gay, bisexual and transgender.

Gravpladsen på Assistens Kirkegård blev oprettet i 2007 og drives som en forening under navnet Regnbuen. Der er tale om et fælles gravsted med 36 urnegravpladser, der markeres af en enkel sten med en lille regnbue og teksten Kamp må der til, skal livet gro, og den er ikke kønsopdelt. Blandt initiativtagerne var tidligere landsformand og mangeårig aktivist for homoseksuelles rettigheder Axel Axgil, som selv er begravet på stedet.

Jeg tvivler på, at der blandt danske lesbiske isoleret set vil være ønske om en selvstændig gravplads. Men hvis et sådant ønske skulle opstå, skal de selvfølgelig have lov til det. Det er jo et livsspørgsmål, et anskuelsesspørgsmål, som er vigtigt for nogle mennesker, og jeg synes ikke, vi skal gøre os til dommere over, hvad der er vigtigt for andre, siger Søren Laursen.

Han forklarer, at den homoseksuelle bevægelse i Tyskland og mange andre steder i verden er mere splittet end i Danmark, og at bøsser og lesbiske flere steder kæmper hver deres kamp.

Det kom klart til udtryk ved indvielsen af gravpladsen i Berlin, hvor der blev talt om en her-storisch dag i stedet for en his-torischen (hendes/hans på engelsk, red.). Afstanden mellem kønnene blev understreget, da der blev plantet et æbletræ, mens råbet Brava! Brava! lød ud over kirkegården. Bravo! råber man kun for mænd.