Beskyttelsen af britiske religiøse institutioner øges

Hadforbrydelser som hærværk og brandstiftelse har fået den britiske regering til at afsætte over 21 millioner kroner til at forbedre sikkerheden for kirker, moskéer og religiøse skoler

Sikkerheden omkring religiøse bygninger i England skal måske revideres efter kirkeangrebet i Frankrig. Her er det Westminster Abbey og en indsamlingsbøsse i kirkerummet.
Sikkerheden omkring religiøse bygninger i England skal måske revideres efter kirkeangrebet i Frankrig. Her er det Westminster Abbey og en indsamlingsbøsse i kirkerummet. . Foto: Andy Rain/Scanpix.

Samme dag, som Frankrig blev rystet af det første terrordrab på en præst, åbnede de britiske myndigheder for ansøgninger fra kirker og andre religiøse institutioner som moskéer, templer og skoler, der føler sig så truede, at de vil have statslige tilskud til at øge deres sikkerhed.

Det er en del af en større plan fra indenrigsminister Amber Rudd mod hadforbrydelser.

”Had hører ingen steder hjemme i Storbritannien i det 21. århundrede,” fastslog hun i forbindelsen med planens offentliggørelse.

Konkret er der afsat over 21 millioner kroner, som kan gå til alt fra videoovervågning over hegn og adgangskontrol til noget så simpelt som bedre dørlåse.

Pengene er fundet, efter at religiøse institutioner har oplevet hærværk med blandt andet graffiti og forsøg på brandstiftelse. Det er særligt moskéer og andre muslimske institutioner, der har været målet som reaktion på terror begået af ekstremistiske islamister.

Generalsekretær Harun Khan fra det britiske muslimske råd, Muslim Council of Britain, er derfor glad for den øgede fokus fra myndighederne.

”Forhåbentlig kan det hjælpe med at stoppe hadforbrydelser,” siger han i en udtalelse.

Selvom kirker ikke er ramt af de mere grove forbrydelser, erkender statskirken Church of England, at der er behov for en bedre beskyttelse.

”Church of England har en lang erfaring med at håndtere kriminalitet i og omkring vore bygninger. Men efter den nylige vækst i hadforbrydelser mod bygninger, hvor religiøse praktiserer deres tro, så byder vi dette program velkommen og håber, det kan bidrage til den tolerance og accept, som dette land er kendt for,” siger en talsmand fra kirken.

Undtaget fra at ansøge om midler fra den nye pulje er jødiske institutioner, da de allerede er omfattet af særlige programmer for at beskytte dem.

Programmet har fået en særlig aktualitet med attentatet i den fransk kirke i Normandiet, hvor kirkens 85-årige hjælpepræst Jacques Hamel i tirsdags blev dræbt af IS-terrorister.

Britisk politi opfordrer derfor kirkegængere til udvise øget opmærksomhed omkring kirker, men politiet understreger, at de ikke har efterretninger om konkrete trusler.

”Men vi har set, at Daesh (et andet navn for Islamisk Stat, red.) og andre terrorgrupper er gået målrettet efter såvel kristne som jøder og folk fra andre trosretninger. Efter de seneste begivenheder i Frankrig opfordrer vi kristne institutioner til at gennemgå deres sikkerhedsprocedurer,” siger vicepolitikommissær Neil Basu fra Metropolitan Police i London til avisen Daily Telegraph.

Han tilføjer, at trusselsniveauet fortsat er på det næsthøjeste niveau, hvilket betyder, at der er høj sandsynlighed for terrorangreb.