Bibelhistorien i 120 sange

Nyt bibelsk sangværk voksede ud af depressionen. Forfatteren Torben Persson fandt ny mening og livsmod i Bibelen, da hans verden var ved at smuldre

Torben Persson flygtede til Thy, da hans verden brød sammen. Med sit nye sangværk håber han at kunne medvirke til et større kendskab til Bibelen, hvor han selv fandt hjælp i sin depression. -
Torben Persson flygtede til Thy, da hans verden brød sammen. Med sit nye sangværk håber han at kunne medvirke til et større kendskab til Bibelen, hvor han selv fandt hjælp i sin depression. -. Foto: Henning Bagger Denmark.

Et kæmpemæssigt nyt bibelsk sangværk er ved at være klar til brug i kirke og skole. De første dele af værket er allerede blevet præsenteret ved kirkekoncerter. Tekstdelen ligger færdig, og det hele er nu ved at blive sat i musik.

Alt i alt omfatter værket 120 bibelske sange, som tilsammen fortæller den bibelske grundfortælling fra skabelsen og frem til Johannes? Åbenbarings forjættelser om en ny jord og ny himmel.

Forfatteren Torben Persson fik ideen til den bibelske sangcyklus og har skrevet tekst til samtlige 120 sange. Han håber, at værket – der med sin rytmiske musik ikke mindst henvender sig til de unge – kan være med til at skabe et større kendskab til den bibelske fortælling.

Som den første undersøgelse af danskernes bibellæsning, omtalt i Kristeligt Dagblad den 5. januar, viste, læser fire ud af fem danskere højst i deres bibel et par gange om året.

– Mange har et distanceret forhold til Bibelen, og der er en sprogkløft, som gør, at især unge ikke forstår de gamle, smukke salmer, vi har i vores salmebog.

Og det er alvorligt, mener den 51-årige Torben Persson, der er læreruddannet og skriver børne- og ungdomsbøger. For først ved at blive "forviklet" i, selv blive del af den store bibelske fortælling, der ligger til grund for hele vores kristne kultur, får vi mulighed for at forstå os selv som mennesker og som del af noget større, påpeger han.

– I Bibelen finder man hele det menneskelige følelsesregister beskrevet, angst, tro, håb, frygt, glæde, længsel – alt det, der skaber et sandt menneskeliv. Bibelen giver forståelse for, hvad det vil sige at længes, at håbe, at tro og fortæller os ind i den verden, vi har fælles.

Bibellæsning ændrer os og giver os identitet.

– Den bibelske grundfortælling bringer tro, håb og kærlighed. Det er der brug for at få forkyndt i en verden, hvor mange føler, at alting er meningsløst.

Følelsen af meningsløshed fik han selv ind under huden, da hans hidtidige fasttømrede tilværelse begyndte at skride under ham, og han måtte flygte op til roen og ensomheden i Thy, langt væk fra familien og de mange forventninger, han ikke mere syntes, han kunne leve op til.

Det gik ellers så godt. Torben Persson arbejdede i over 20 år som lærer i Herning, hvor han fik stor succes med at skabe et kreativt skrivemiljø i ungdomsskoleregi. Her fik de unge lov til at skrive digte og drama, og nogle af dem blev udgivet i et par digtsamlinger, redigeret af Torben Persson.

Sammen med de unge skrev han også fire musicaler, som vakte stor opmærksomhed. En af dem, "Engang var vi fugle", var med på en teaterfestival i Avignon og blev hædret med Herning Byråds Kulturpris.

De fire musicaler blev hans første erfaringer med selv at skrive digte, og et senere kirkespil den første ansats til, hvad der siden skulle udvikle sig til det store bibelske sangværk, der bogstavelig talt voksede ud af mørket i den periode, hvor Torben Persson kæmpede sig ud af depressionen.

– Jeg havde det, som om jeg var kommet til enden af en vej, hvor jeg ikke kunne komme længere. Jeg havde haft utrolig meget glæde af at følge den vej, men forventningerne blev større og større. Næste år forventede man, at musicalen blev endnu bedre og så videre.

Forventningspresset sendte ham ned i et sort psykisk hul. Depressionen gjorde ham sårbar og skrøbelig, og da ægteskabet så også begyndte at gå skævt og siden endte i en skilsmisse, følte han, at alle bånd blev revet over.

Alene i et hus i Thy, i selskab med sin bibel, fandt han den ro, han manglede, og læste sig i Bibelen til ny mening og nyt livsmod.

– Jeg var nødt til at finde fodfæste igen, finde noget, der kunne holde mig fast på, at der trods alt et eller andet sted var en mening, og da troen altid har været en del af mit liv, begyndte jeg at fordybe mig i Bibelen.

Under sin bibelske fordybelse skrev han små noter ned om de skriftsteder, som personligt ramte ham. Ud af dem voksede digtene og deraf til sidst ideen til sangværket.

– Først og fremmest var det Jobs Bog, der talte stærkt til mig. Den passede jo lige ind i min situation, syntes jeg: Job, der rammes af alverdens ulykker og føler, at jorden skrider under ham. Job raser mod Gud, men opgiver ham aldrig, fordi han inderst inde godt ved, at glæden kun findes hos Gud.

Arbejdet med sangværket har strakt sig over fem år. Torben Persson har undervejs haft et par præster ind over for at sikre, at teologien er i orden, og stoffet er skrevet om og ændret mange gange.

– Det var i begyndelsen meget farvet af min egen sorg og smerte, men det skulle jo ikke bare ende med nogle private skriverier i et terapiforløb, men helst blive noget, der kunne bruges af andre.

– For mig er det forkyndelsesmæssige sigte det vigtigste, at få understreget Bibelens frelseshistoriske forløb.

Sangværket er delt op i 10 afsnit, hvoraf de fem er med sange, digtet over tekster fra Det Gamle Testamente, fire over tekster fra evangelierne, og den sidste over Johannes? Åbenbaring. Komponisten Steffen Krøyer har indtil nu fået sat melodi til sangene i op mod halvdelen af de 10 afsnit.

– Steffen er uddannet musiklærer og har arbejdet med rytmisk musik i kirkelig sammenhæng i mange år, fortæller Torben Persson. Det var vigtigt for mig at melodierne blev rytmiske, og Steffen bruger alle mulige forskellige genrer inden for den rytmiske musik for at understrege de mange meget forskellige stemninger og følelser, vi møder i de bibelske beretninger. For eksempel begynder sangene om skabelsen meget lyst, men skifter toneart efter syndefaldet, da mennesket havner i mørkets verden. Modsat fortællingen om Job i fortvivlelsens mørke. Her ændrer musikken sig, da han forsones med Gud.

steens@kristeligt-dagblad.dk