Biskop forbyder katolikker at bruge sexanklaget præst

En katolsk præst, der blev tvunget på pension efter sexanklager, har nu fået forbud mod at forestå offentlige gudstjenester

Den katolske biskop Czeslaw Kozon har forbudt en katolsk præst, der blev tvunget på pension efter sexanklager, at afholde gudstjenester. Præsten må kun fejre messe i sit private kapel.
Den katolske biskop Czeslaw Kozon har forbudt en katolsk præst, der blev tvunget på pension efter sexanklager, at afholde gudstjenester. Præsten må kun fejre messe i sit private kapel. Foto: Keld Navntoft.

Vrede og bekymring fra en række katolikker har fået den katolske biskop til at forbyde en mistænkt præst at stå for officielle gudstjenester.

Det fremgår af et brev til præster, ordener og menighedsrådsformænd i den katolske kirke, som Kristeligt Dagblad er kommet i besiddelse af.

Præsten blev i foråret 2011 tvunget på pension af kirkens ledelse, efter at han af fem personer uafhængigt af hinanden var blevet beskyldt for krænkelser såsom befamling af underliv. Beskyldningerne blev droppet af politiet, da sagerne var forældede, men kirkens egen forundersøgelse af præsten konkluderede, at forklaringerne fra de forurettede var troværdige, og at der kunne være risiko for gentagelser.

LÆS OGSÅ: Mistænkt præst skræmmer katolikker fra kirke

Alligevel kunne Kristeligt Dagblad for to uger siden fortælle, at præsten det seneste år har vikarieret i tre menigheder. Det har blandt andet medført, at medlemmer af en menighed har advaret hinanden, hver gang præsten skulle stå for en gudstjeneste.

Men nu har den katolske biskop, Czeslaw Kozon, pålagt præsten kun at fejre messe i sit privatkapel i Sorø og i det hele taget ikke udøve nogen funktioner i forbindelse med offentlige gudstjenester og valfarter. Biskoppen forbyder desuden katolske menigheder og ordener at invitere præsten til at holde gudstjenester eller udøve andre funktioner i forbindelse med gudstjenester i jeres kirker og kapeller. Biskoppen beklager, at det af tungtvejende pastorale grunde har været nødvendigt med et sådant pålæg, og håber, at det kan bidrage til ro i bispe­døm­met, som der står i brevet.

Brevet giver ikke nogen egentlig forklaring, men ifølge talsmand i sager om overgreb, katolsk præst Niels Engelbrecht, har der været uro i bispedømmet:

Biskoppen har fået henvendelser fra katolikker forskellige steder fra, fordi præsten har haft messe rundt omkring. Biskoppen har ønsket, at uroen hørte op.

Den katolske kirke kunne have givet præsten samme påbud allerede i 2011, da han blev tvunget på pension. Men kirken troede dengang, at han selv ville holde sig fra at vikariere, forklarer Niels Engelbrecht:

Da han gik på pension, var forventningen, at han ikke ville optræde offentligt på den måde, som han efterfølgende har gjort.

Kirkens ledelse får ros fra teolog og ekspert i den katolske kirke Peder Nørgaard-Højen, der tidligere har kritiseret kirken for at lade den mistænkte præst fortsætte sin gerning.

Det er da vidunderligt, for det vidner om, at der alligevel er fornuft i tingene, og at ledelsen kan se, det var noget, man måtte få styr på, siger han.

LÆS OGSÅ: Katolsk præst fortsætter trods mistanke

Nørgaard-Højen klandrer samtidig kirken for at slæbe med fødderne, når det drejer sig om at få gjort op med misbrugssagerne. I alt 39 sager om overgreb er blevet undersøgt, siden Kristeligt Dagblad i foråret 2010 satte fokus på beskyldninger om overgreb i den katolske kirke herhjemme.

Der er noget i den romerske kirkes teologiske selvforståelse, der gør, at man bliver ekstra sen på aftrækkeren, forklarer Peder Nørgaard-Højen og uddyber:

Det er vanskeligt at sige, at man har fejlet, når man tænker om sig selv, at man er den eneste rigtige kirke på jorden, og at man har en leder, som er ufejlbarlig. Det er så først, når pressen får fat, at linen strammes, og så ved kirken i og for sig godt, at der er noget galt, siger han.

Den tidligere messedreng Frederik Roed, der er en af de fem, der anmeldte præsten for overgreb, er ikke udelt begejstret.

Det er glædeligt, at den katolske biskop nu også er kommet til den erkendelse, at en præst, der har begået seksuelle overgreb, ikke bare kan fortsætte som aktiv præst og holde gudstjenester rundt om i kirken under dække af at være blevet pensioneret, siger han og tilføjer:

Restriktionerne for præsterne kommer igen og igen alt for sent og ofte først, når medierne har rettet søgelyset mod en konkret sag.

En gruppe af katolikker, der har undgået gudstjenester, hvor præsten skulle vikariere, er virkelig glade for biskoppens reaktion og meget tilfredse med beslutningen, skriver de i en mail, men tør ikke stå frem med navns nævnelse af frygt for konflikter i menigheden.


Sagen kort

Forår 2010
: Biskop Czeslaw Ko­zon bestiller uvildig advo­kat­undersøgelse efter kritik af hans håndtering af misbrugssagerne

Juni 2010: Politiet siger, at 21 sager med efterforskningspotentiale er forældede

Oktober 2010
: Politiets efterforskning afsluttes. Ingen af de i alt 33 sager fører til sigtelse

April 2011: Kirken sender præsten i denne artikel på pension

Juni 2012
: Advokatundersøgelse udkommer med kritik af biskop og bestyrkelse af anklagerne mod præsten i denne artikel