Biskop går solo i strid om partnerskab

Fyns biskop, Kresten Drejergaard

Fyns biskop, Kresten Drejergaard, opfordrer nu kirkeminister Per Stig Møller (K) til at gå i folketingssalen for at bede politikerne fjerne den forskel, som i dag eksisterer mellem ægteskabsloven og loven om registreret partnerskab for homoseksuelle. Foto: Claus Fisker. / Scanpix

Biskop Kresten Drejergaard opfordrer kirkeministeren til at ligestille ægteskab og partnerskab. Andre biskopper ønsker kun en velsignelse eller en særlig lov for homoseksuelle

Slaget om adgangen til at indgå registreret partnerskab i folkekirken er uafgjort. Men ikke ret meget længere, hvis det står til Fyns biskop, Kresten Drejergaard.

Han opfordrer nu kirkeminister Per Stig Møller (K) til at gå i folketingssalen med folkekirkens uenighed og handlingslammelse for at bede politikerne fjerne den forskel, som i dag eksisterer mellem ægteskabsloven og loven om registreret partnerskab for homoseksuelle.

LÆS OGSÅ:Folketinget skal afgøre, om homoseksuelle kan blive gift

"Det er mit forslag til, hvordan sagen kan komme ud af det dødvande, den har været i, siden udvalget om registreret partnerskab i folkekirken tilbage i september 2010 fremlagde sin rapport," siger Kresten Drejergaard, som redegør yderligere for sit synspunkt i dagens kronik.

I 2010 nedsatte daværende kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) et arbejdsudvalg, som blandt andet skulle afgøre, om folkekirken alene ønsker en velsignelse af partnerskabet eller også vil have den mulighed, at det kan indgås i folkekirken.

Kresten Drejergaard kritiserer nedsættelsen af selve arbejdsudvalget som forhastet og siger, at tidsrammen derfor var for snæver og "ikke gav megen tid til at indhente vurderinger og synspunkter", der kunne have givet "relevant viden".

"Så udvalget kom til at bestå af tolv vanekirkegængere – de fleste godt over sølvsbryllupsalderen – fra alle hjørner af dansk kirkeliv. Vi kunne selvsagt ikke blive enige," skriver Kresten Drejergaard om det udvalg, han selv var medlem af.

Biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, har en helt anden opfattelse af situationen.

"Man kan ikke bruge rapporten (fra udvalget, red.) på den måde, som Kresten Drejergaard lægger op til. Folkekirken er nødt til selv at finde en løsning på problemet og ikke lade sig diktere af statsmagten. Derfor blev udvalget nedsat. Der er i udvalget et flertal, som anbefaler et autoriseret ritual til velsignelse af indgået registreret partnerskab, og det støttes af et flertal af biskopperne. Ministeren kan løse situationen ved at forhandle med partierne i Folketingets kirkeudvalg og dernæst tage skridt til, at der foretages en autorisation," siger Karsten Nissen.

Han peger på, at udvalget har udarbejdet dels et ritual for velsignelse, dels et ritual for indgåelse af registreret partnerskab i folkekirken. Derfor mener han, at næste træk nu ligger hos Per Stig Møller.

Biskop i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, som var formand for kirkeministerens udvalg om registreret partnerskab, mener modsat kollegaen på Fyn, at rapporten godt kan bruges i det videre arbejde.

"Rapporten beskriver de forskellige holdninger i folkekirken, og der har været løbende og livlig debat, om hvorvidt partnerskab skal kunne indgås i folkekirken. Nu venter vi på, at politikerne agerer. Seks af udvalgets medlemmer går ind for, at registreret partnerskab fremover skal kunne indgås i folkekirken. En kvalificeret læsning af rapporten giver for mig at se det resultat, at de seks medlemmer er folkekirkens svar," siger Peter Skov -Jakobsen.

vincents@k.dk

Claus Vincents

Journalist på kirkeredaktionen.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.