Biskop Monrads grav fundet

Omstridt opgravning af nedlagt kirkegård har taget ny vending med fund af D.G. Monrads gravsted

Et stort detektivarbejde for lokale kirkefolk i Nykøbing Falster ser nu ud til at have båret frugt.

Papirer fra omkring Anden Verdenskrig er godt på vej til at opklare et af de mest omdiskuterede spørgsmål i forbindelse med opgravning af en nedlagt kirkegård, nemlig hvor byens bedst kendte borger, tidligere biskop D.G. Monrad, ligger begravet.

Menighedsrådsformand i Nykøbing Falster Sogn, Henning Sander Larsen, oplyser, at ved gennemlæsning af korrespondance tilbage fra 1940'erne er det lykkedes at få fastlagt, at den tidligere biskop og grundlovsforfatter ligger inden for et område på to gange 10 meter under det, der i dag er parkeringsplads.

- Menighedsrådet er indstillet på at gøre en særlig gestus i forbindelse med biskop Monrad, og det skal vi nu drøfte videre med kommunen. Hvis der i løbet af gravearbejdet bliver mulighed for at identificere andre grave, vil der blive taget nøjagtig de samme hensyn til dem, siger Henning Sander Larsen.

Ifølge teknisk chef i Nykøbing Falster Kommune, Jørn Lavtsen, bliver der ingen problemer med at give D.G. Monrad den ønskede genbegravelse.

- Hvis man virkelig kan udpege Monrads grav, så synes jeg, det vil være helt fint at genbegrave ham og sætte en plade eller andet med hans navn på. Det ønske har også familien fremsat, og det vil vi fra kommunens side gerne respektere, siger Jørn Lavtsen.

Også stiftets biskop, Holger Jepsen, er indstillet på at give sin berømte forgænger en særlig behandling.

- Jeg kan godt forstå ønsket om at flytte biskop Monrads grav, og det vil være en smuk ting, hvis man får begravet ham et sted, hvor han kan ligge i fred, siger Holger Jepsen.

På et tidligt tidspunkt fremkom menighedsrådet i Vester Ulslev Sogn på Lolland med et tilbud om at genbegrave Monrad i sognet, hvor han var præst i den periode, hvor han forfattede udkast til Grundloven. Biskop Holger Jepsen mener dog, at en genbegravelse i Nykøbing vil være det mest oplagte.

- Han ligger i dag begravet meget tæt på bispegården, hvor han boede i to omgange, så det vil være naturligt at genbegrave ham i Nykøbing, siger biskoppen og får støtte fra menighedsrådsformand Henning Sander Larsen.

- Vi vil selvfølgelig lytte til, hvad hvad familien siger. Men da biskop Monrad har virket i Nykøbing og er begravet her, synes jeg ikke, man skal flytte ham til Vester Ulslev, siger han, og det vil Vester Ulslevs menighedsrådsformand, Lis Poulsen, ikke stille sig i vejen for:

- Det er dejligt, hvis det lykkes at finde frem til Monrads gravsted. Vi er et fuldtalligt menighedsråd, som stadig ser med velvillige øjne på at få biskop Monrad begravet ude hos os. Men vi kæmper ikke så vildt, og hvis Nykøbing vil beholde ham, er det helt fint, siger Lis Poulsen.

Proteststorm

Sagen om den kontroversielle opførelse af et Kvickly-supermarked oven på en nedlagt kirkegård i Nykøbing Falster blev landskendt, da Kristeligt Dagblad i sommer beskrev, hvordan både Nationalmuseet, stiftets biskop og lokale borgere har protesteret mod byggeriet. Også kirkeminister Johannes Lebech (R) har været inde i sagen med løftet pegefinger til Nykøbing Falster Kommune om at sørge for en etisk korrekt opgravning.

Omtalen af sagen medførte en sand proteststorm mod politikerne i Nykøbing Falsters byråd, og den lokale avis, Lolland-Falsters Tidende, har oplevet den største strøm af læserbreve i 10 år. Det fik sammen med en henvendelse fra D.G. Monrads tre oldebørn kommunen til forlade de første planer om en fællesgrav og i stedet bøje sig for kravet om at holde de enkelte grave adskilt og genbegrave dem adskilt.

En tværfaglig arbejdsgruppe arbejder for tiden med en endelig plan for opgravning og genbegravelse. Gruppen holder sig næste møde den 3. oktober, hvorefter gravearbejdet forventes påbegyndt.

kiilkristeligt-dagblad.dk