Biskop sttter rebelske katolikkers sag

Fem katolikkers retssag om folkekirken flges med spnding af Czeslaw Kozon, der er enig i anliggendet, men ikke i en retssag

Den katolske biskop i Danmark Czeslaw Kozon er levende optaget af problemet med den diskrimination, som han og andre katolikker har oplevet i det danske samfund.

I et stykke tid har gruppen Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark ppeget en rkke kritisable punkter og har nu stvnet den danske stat.

Biskoppen bruger betegnelsen punktvis diskrimination af sig selv og andre uden for folkekirken, og han ser derfor gerne forholdet mellem folkekirke, stat og andre trossamfund ndret. Men h)X
�er ikke, at en retssag er det bedste.

- Hvis de fem katolikker sejrer, fr folkekirken jo samtidig et nederlag. Muligvis bliver det ogs til konomisk ulempe for folkekirken, hvis den skal til at omlgge hele sin konomiske struktur, og s kan vreden blandt folkekirkens medlemmer let rettes mod katolikkerne, siger Czeslaw Kozon.

Indignation

Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark har fet fri proces til at sagsge den danske stat for to forhold: at alle danskere uanset tro betaler skat, som bruges til forkyndelse i folkekirken, samt at begravelser er dyrere for mennesker, der ikke betaler kirkeskat.

- Jeg flger sagen med interesse og spnding. Sagsgerne peger p vigtige problemer, og det vil vre gavnligt at f dem lst, siger biskoppen.

Evangelisk Frikirkerd, som samler de fleste danske frikirker, har ikke taget officielt stilling til sagsanlgget, men deres formand, landsleder i Missionsforbundet Leo Hansen, deler sagsgernes indignation over folkekirkens srstilling i Danmark.

- Politikerne burde for lngst have indfriet den paragraf i Grundloven, som siger, at folkekirkens ordning skal ordnes ved lov. Det ansvar burde de have taget p sig. I stedet har vi et land, hvor man godt nok har religionsfrihed, men ikke religionslighed. Vi mener, at det burde vre en selvflge, at alle troende ligestilles. Heldigvis er der snart s mange muslimer i Danmark, at det bliver mere og mere indlysende, at staten ikke kan fortstte med at diskriminere mellem folkekirkens medlemmer og alle andre, siger Leo Hansen.

Men han bakker alligevel ikke op om retssagen.

- Det her burde klares i en demokratisk proces. Ikke ved en retssag, siger han.

Biskop Czeslaw Kozon ville personligt gerne have flyttet statens civilregistrering ud af kirkekontorerne og ind p kommunekontorerne. Han s ogs gerne, at den danske stat tilbd at opkrve kirkeskat for andre trossamfund end folkekirken. Leo Hansen undrer sig over, at medlemmerne af frikirker skal betale til folkekirkens forkyndelse, mens han bedre forstr, at en begravelse koster ekstra for dem, der ikke betaler kirkeskat. I det hele taget er bde ledende og menige katolikker og frikirkemedlemmer levende optaget af, hvad folkekirkens og statens sammenblanding betyder for dem. Alle hber p en ndring. Mange forventes at ville flge retssagen tt.

- Vi venter spndt p resultatet, siger Leo Hansen.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark har stvnet den danske stat for via folkekirkeordningen af diskriminere ikke-medlemmer. De to hovedpunkter er, at ikke-medlemmer tvinges til at betale skat til folkekirkeprsternes lnninger, samt at ikke-medlemmer skal betale ekstra for begravelse p folkekirkens kirkegrde.

Ls hele forhistorien www.kristeligt-dagblad.dk