Biskopper er delte om tidsbegrænsede embeder

Bispeembedet er for alvorligt til at stoppe før tid. Det siger biskop Lise-Lotte Rebel, efter at debatten om åremålsansættelser for biskopper er genåbnet med Skovsgaards tidlige farvel. Kirkeministeren tager på ny debatten op på Christiansborg

Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift, er modstander af tidsbegrænsede bispestillinger. Hun ses her ved en prædiken i Frederiksborg Slotskirke.
Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift, er modstander af tidsbegrænsede bispestillinger. Hun ses her ved en prædiken i Frederiksborg Slotskirke. Foto: Carsten Lundager.

Med biskop Steen Skovs- gaards tidlige farvel til bispeembedet i Lolland-Falsters Stift blev et omdiskuteret kapitel i folkekirken genåbnet:

Skal biskoppernes ansættelse være tidsbegrænset, eller skal de sidde, til de når pensionsalderen som 70-årige? Steen Skovsgaard selv er ikke i tvivl:

”Min beslutning er også et resultat af debatten om åremålsansættelse. Jeg så gerne, at man kun var ansat for 12 år ad gangen,” sagde Steen Skovsgaard til Kristeligt Dagblad i går.

Debatten om åremålsansættelse af biskopper var et stridspunkt mellem den tidligere radikale kirkeminister Manu Sareen og flere biskopper, da Manu Sareen præsenterede et lovforslag om tidsbegrænsede bispeansættelser tilbage i 2013.

Lovforslaget blev dog begravet, da Marianne Jelved (R) overtog posten som kirkeminister.

Der er ikke umiddelbart flertal i bispekollegiet for at følge Steen Skovsgaards ønske om tidsbegrænsede bispestillinger.

Kristeligt Dagblad har talt med otte af landets ti biskopper. Fire er overvejende kritiske, og fire er overvejende positive over for åremålsansættelse.

En biskop, som er imod idéen, er Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift:

”Helsingør Stift er landets største, og det tager lang tid at opbygge et tillidsforhold til så mange præster og menighedsrådsmedlemmer. Derudover ser jeg også mit embede som en tjeneste i kirken, som jeg er kaldet til. Det tager jeg meget alvorligt, og det betyder meget for mig. Så længe jeg er frisk og hver søndag glæder mig til at komme et nyt sted hen og besøge et sogn i stiftet, så vil jeg fortsætte min tjeneste for kirken,” siger Lise-Lotte Rebel, der er 65 år.

Heller ikke Henning Toft Bro, biskop over Aalborg Stift, kan se lykken i en tidsbegrænset stilling:

”Nu har jeg kun været biskop i seks år, men det tager alligevel næsten lige så lang tid, inden man får sat sig ind i alle arbejdsgrene og får besøgt alle præster og menighedsråd. Tanken om, at jeg allerede nu skulle lægge an til landing, ville være utålelig. Og så ville vi jo se præsidentvalgkampagne som i USA ti år før, biskoppen stoppede, hvis ansættelsen eksempelvis var begrænset til tolv år,” siger Henning Toft Bro, som er 59 år.

Også Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, og Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift, er imod åremålsansættelse.

Omvendt er Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift, positiv over for et tidsbegrænset bispeembede.

”Det giver mulighed for, at man kan vælge en yngre biskop uden at tænke på, om vedkommende skal være i tjeneste i 25 eller 30 år,” siger Peter Fischer-Møller, som er 61 år.

Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift, er ligesom Peter Fischer-Møller, Henrik Wigh-Poulsen og Steen Skovsgaard positivt stemt over for åremålsansættelser for biskopper.

”Jeg har været i stillinger før, eksempelvis i Folkekirkens Nødhjælp, der var åremålsansættelser, og det har jeg haft det fint med. Generelt mener jeg, at det er sundt for kirken, virksomheder og organisationer, at der er en vis udskiftning i den øverste ledelse,” siger 54-årige Henrik Stubkjær, som dog også peger på en tidligere drøftet udfordring, hvis eksempelvis en biskop på 62 år er tvunget til at gå af på grund af ansættelsesvilkårene.

”Man må sørge for, at der er muligheder for at komme videre, for ellers får du ingen til at gå ind i bispeembedet,” siger Henrik Stubkjær.

Ifølge kirkeminister Bertel Haarder (V) vil spørgsmålet om åremålsansættelse af biskopper snarest blive drøftet i kredsen af kirkeordførere på Christiansborg. Dog ikke på grund af hans ønske om en lovændring:

”Det er ikke noget, jeg går meget op i. Jeg er nok nærmest enig med Jelved, da hun tog lovforslaget om åremålsansættelser af, men jeg vil gerne drøfte det med ordførerne,” siger Bertel Haarder.8