Biskopper gør op med dåb hos indvandrerpræst

Folkekirkens præster må ikke døbe til andre kirker end folkekirken, fastslår samtlige biskopper i udtalelse

De danske biskopper siger nu fra overfor, at indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh døber konvertitter uden at sikre, at de bliver medlem af folkekirken.
De danske biskopper siger nu fra overfor, at indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh døber konvertitter uden at sikre, at de bliver medlem af folkekirken. . Foto: Malte Kristiansen/ Denmark.

Folkekirkens første eksmuslimske præst har i flere tilfælde døbt muslimske konvertitter uden for folkekirken, men nu siger samtlige biskopper stop.

Som Kristeligt Dagblad skrev forleden, har sogne- og indvandrerpræsten Massoud Fouroozandeh fået en påtale af sin biskop Tine Lindhardt, Fyens Stift, fordi han døber konvertitter uden at sikre, at de bliver medlem af folkekirken. Det gør han i menigheden Church of Love, som han selv har stiftet. Andre indvandrerpræster har siden tilkendegivet, at de i særtilfælde har samme praksis. Men den praksis vil folkekirkens ti biskopper ikke være med til.

LÆS OGSÅ: Politikere delte om indvandrerdåb

En folkekirkepræst kan ikke på en gang være præst i folkekirken og i en frikirke, der står uden for folkekirken, ligesom en folkekirkepræst ikke kan døbe nogle til folkekirkeligt medlemskab og andre til et frikirkeligt medlemskab, skriver biskopperne i en fælles udtalelse.

Ifølge Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, gør udtalelsen ikke andet end at understrege, hvordan kirkens regler i forvejen hænger sammen.

Udtalelsen skal alene læses på den måde, at man fastslår en retstilstand, siger han.

LÆS OGSÅ: "For iranere er det ikke så selvfølgeligt at melde sig ind i folkekirken"

Biskopperne forholder sig ikke til, at de med deres beslutning risikerer at skubbe mennesker fra sig, som ønsker en kristen dåb. Sådan lyder kritikken fra Kristine Garde, retsteolog og forfatter til bøger om kirkeret.

Konsekvensen af deres holdning er, at ingen folkekirkepræst kan foretage den kristne dåb, uden at det indebærer medlemskab af folkekirken. Det kan medføre, at konvertitten viger tilbage fra dåben. Jeg havde gerne set, at biskopperne havde skitseret en ordning, der tog hensyn hertil.

Desuden er biskoppernes udtalelse misvisende, mener Kristine Garde. For mens de betegner indvandrerpræstens menighed Church of Love som en frikirke, karakteriserer præsten den som en indslusningsmenighed eller en missionsbevægelse.

LÆS OGSÅ: Flere præster døber indvandrere uden om folkekirken

Af den grund er der ikke tale om, at Massoud Fouroozandeh døber til et frikirkeligt medlemskab, men at han døber i tiltro til, at de nydøbte konvertitter melder sig ind i folkekirken, når de er klar dertil. Hans udgangspunkt og intention er dåb til folkekirken, siger hun.

Massoud Fouroozandeh har samme holdning. Han mener derfor ikke, at han har problemer med at overholde reglerne for en sognepræst ansat i folkekirken.

Church of Love er ikke en frikirke, men en missionsbevægelse, så derfor er jeg kun sognepræst i folkekirken, siger han og tilføjer, at det hele tiden har været meningen, at Church of Love skal blive til en valgmenighed inden for folkekirkens rammer:

Så man på den måde ikke er i tvivl om, hvad der er målet, nemlig at de døbte skal være medlemmer af folkekirken. Det vil jeg hurtigst muligt tage fat på sammen med min biskop.