Børn maler for fred mellem religioner

I Anna Kirke i København mødtes 35 børn for at skabe et stort freds-maleri i anledning af FN-uge

35 børn var med til at lave et fredsmaleri i anledning af FN World Interfaith Harmony Week på gulvet i Anna Kirke i København.
35 børn var med til at lave et fredsmaleri i anledning af FN World Interfaith Harmony Week på gulvet i Anna Kirke i København. . Foto: Leif Tuxen.

Rundt om det flere meter lange, blanke lærred, der er rullet ud på gulvet i kirkens samlingssal, har børn med oliefarver i hånden og ord som fred og glæde i tankerne fundet plads. De 35 børn i Anna Kirke på Nørrebro i København er i fællesskab i gang med at skabe et inter-religiøst fredsmaleri.

Fredsmaleri-arrangementet, der fandt sted i kirken onsdag eftermiddag, er en del af FN World Interfaith Harmony Week, som flere end 25 lande verden over i denne uge deltager i. Formålet med den interreligiøse uge er at bygge bro mellem forskellige trosretninger.

Seksårige Jessica Hoby Frich er en de yngste, der er mødt op for at sætte sit præg på det fælles fredsmaleri, der fremover skal hænge i Anna Kirke. Valget er faldet på to motiver.

”Jeg laver en lyserød sommerfugl, for en sommerfugl har flotte vinger, og lyserød er en flot farve,” siger hun.

Under sommerfuglen har Jessica tegnet Gud.

”Gud er fredelig, og han er den, der passer på hele verden,” lyder begrundelsen.

6-årige Jessica Hoby Frich var med til at lave et stort fredsmaleri i Anna Kirke på Nørrebro i København. Jessica har tegnet Gud, fordi han passer på verden.
6-årige Jessica Hoby Frich var med til at lave et stort fredsmaleri i Anna Kirke på Nørrebro i København. Jessica har tegnet Gud, fordi han passer på verden. Foto: Leif Tuxen
Blandt de mange motiver på fredsmaleriet er en tegning af Gud. Tegningen er lavet af 6-årige Jessica Hoby Frich.
Blandt de mange motiver på fredsmaleriet er en tegning af Gud. Tegningen er lavet af 6-årige Jessica Hoby Frich. Foto: Leif Tuxen

Børnene, der var mødt op i Anna Kirke, er vant til at komme i kirken på Nørrebro til ugentlige FDF-arrangementer eller sammen med deres forældre. Men Jessica ved godt, at det ikke er alle, der som hun går i kirke og tror på den kristne Gud. Hun går i 0. klasse på Nørrebro Park Skole. I klassen har hun en god veninde, der er muslim og tror på Allah, fortæller hun.

Længere nede ad gulvet har Jessicas niårige storesøster, Jasmin Hoby Frich, fundet plads ved siden af vennerne fra FDF. Et kors, et hjerte, en jordklode og teksten ”Du er god, som du er” er blandt Jasmins kunstneriske bidrag til det fælles maleri.

”Jeg vil gerne have fred på jorden, så derfor synes jeg, der skulle være en jordklode på fredsmaleriet,” siger Jasmin.

Mange af de fremmødte børn er en del af en gruppe FDF’ere, der ugentligt mødes i Anna Kirke.
Mange af de fremmødte børn er en del af en gruppe FDF’ere, der ugentligt mødes i Anna Kirke. Foto: Leif Tuxen
Til sidst brugte børnene olivenolie på maleriet, der var lavet med oliefarver.
Til sidst brugte børnene olivenolie på maleriet, der var lavet med oliefarver. Foto: Leif Tuxen

Arrangementet i Anna Kirke er et ud af 12 arrangementer i København, der i denne uge markerer FN World Interfaith Harmony Week. Initiativtagerne i Danmark er den interreligiøse forening Tro i Harmoni, der i tæt samarbejde med repræsentanter fra forskellige trosretninger har stablet ugens arrangementer på benene. Fælles er, at der er fokus på at skabe et møde mellem mennesker med forskellig tro. Mens mange af arrangementerne har henvendt sig til voksne, var børnene i fokus i Anna Kirke.

”Jo tidligere man lærer, at de andre ikke er farlige, jo bedre. Det er lettere at vise børn og lade dem erfare, at man kan have venner, der tror på noget andet eller har en anden farve,” fortæller Anna Eskelund, der er formand for Tro i Harmoni.

I Anna Kirke deler de den samme vision og har derfor ikke har tøvet med at involvere sig i ugen.

Børnene blev bedt om at tegne motiver, de forbandt med fred og glæde. En tegning af en familie var blandt de kreative bud.
Børnene blev bedt om at tegne motiver, de forbandt med fred og glæde. En tegning af en familie var blandt de kreative bud. Foto: Leif Tuxen

”I kirken synes vi, det er vigtigt at vise, at man kan tro noget forskelligt, uden at det betyder, at man skal have en konflikt,” siger Jonna Dals-gaard, der er stifts- og sognepræst i Anna Kirke.

Selvom ugen har været centreret om fællesskab og dialog mellem forskellige trosretninger, var det ikke i Anna Kirke, det interreligiøse møde fandt sted denne gang. I fremtiden håber initiativtagerne, at en mere blandet gruppe af børn vil deltage.

”Vi har delt programmer ud for hele ugen til alle trosretninger, der er repræsenteret i København, men vores udfordring har været at få gjort relevante målgrupper opmærksomme på de enkelte aktiviteter. Det har vi lært af, og næste år vil vi forsøge at lave en aftale med en specifik moské om at få en børnegruppe med derfra,” siger Anna Eskelund fra Tro i Harmoni.

World Interfaith Harmony Week er blevet holdt i Danmark siden 2011. Forslaget om en fast interreligiøs uge hvert år i februar blev stillet af kong Abdullah II af Jordan og enstemmigt vedtaget af FN.