Borgere protesterer mod lukning af P1-programmer

Flere eksistens- og religionsprogrammer står til at forsvinde fra DR P1’s sendeflade efter nytår. Kanalchef Thomas Buch Andersen understreger, at intet endnu er besluttet, men radiovært bekræfter selv nedlæggelsen

DR har muskelkraften til at oplyse befolkningen på en måde, hvor man pendulerer mellem nybrud og mere fastlagte adfærds- og kulturmønstre. Jeg mener, det er DR’s helt grundlæggende forpligtelse, siger idéhistoriker Simon Axø.
DR har muskelkraften til at oplyse befolkningen på en måde, hvor man pendulerer mellem nybrud og mere fastlagte adfærds- og kulturmønstre. Jeg mener, det er DR’s helt grundlæggende forpligtelse, siger idéhistoriker Simon Axø. . Foto: Thomas Vilhelm.

Efter nytår vil det være slut med at lytte til radioprogrammer som ”Eksistens” og ”Religionsrapporten” på DR P1. Det erfarer Kristeligt Dagblad fra flere kilder.

Ud over de to ovennævnte programmer står magasinprogrammet ”Netværket” og det nyere ”Kulturlørdag” også til at blive nedlagt, hvilket vækker undren hos blandt andre lærer og foredragsholder Lærke Grandjean.

Da hun for kort tid siden erfarede, at ”Eksistens” – et af hendes favoritprogrammer – lukker, indledte hun en online-underskriftsindsamling mod nedlæggelsen.

”Jeg var rystet, for jeg synes, det er et godt program, hvis indhold og form understøtter den demokratiske dannelse. Det har vi brug for i Danmark, og derfor er vi flere, der har valgt at protestere.”

Thomas Buch Andersen, som blev kanalchef for P1 i februar i år, glæder sig over, at lytterne er glade for de programmer, P1 laver, men understreger, at planen for det kommende år ikke er klar.

”P1 er en kanal i bevægelse, og vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan forbedre vores programmer om de mange stofområder, vi dækker. De endelige programplaner for 2017 ligger ikke fast endnu. Men at kernen i P1’s programmer er grundig, appellerende og tankevækkende journalistik, det ligger fast.”

Trods kanalchefens afvisning bekræfter vært for ”Eksistens” Carsten Ortmann, at han har fået at vide, at programmet lukker ved nytår.

”Jeg kan ikke sige andet, end at jeg personligt er ret ked af beslutningen, da jeg har lagt meget hjerteblod i programmet og i al beskedenhed synes, det går godt. Og det varmer da, at der er nogle, der holder så meget af programmet, at de laver en underskriftsindsamling,” siger han og tilføjer, at han fortsat finder programmet, som i gennemsnit har cirka 100.000 lyttere hver tirsdag, væsentligt at bevare.

”Med ’Eksistens’ tager vi emner op med vinkler, man ikke hører andre steder. Det er et program, der gør det fedt at være eftertænksom og at dyrke intellektet. Det, synes jeg, er vigtigt i en tid, hvor meget af det, vi foretager os, foregår på autopilot.”

Ifølge idéhistoriker Simon Axø, der er viceforstander på Testrup Højskole, kan man endnu ikke vide, hvad der kommer i stedet for programmerne. Men personligt frygter han, at lukningen er et skridt i retning af større fokus på lyttertal end faglig, kvalificeret formidling.

”DR har muskelkraften til at oplyse befolkningen på en måde, hvor man pendulerer mellem nybrud og mere fastlagte adfærds- og kulturmønstre. Jeg mener, det er DR’s helt grundlæggende forpligtelse. En oplyst befolkning er forudsætning for et velfungerende demokrati,” siger han og tilføjer, at emner som religion og eksistens netop er vigtige her.

”Religion er indflettet i vores livspraksis, og vi ser hele tiden, hvordan religion spiller en større rolle i samfundet. I ’Religionsrapport’ og ’Eksistens’ går man et spadestik dybere og dykker ned i de bagvedliggende grunde, principper og idéer for det, der sker i verden.”

Mandag eftermiddag havde knap 450 borgere skrevet under på Lærke Grandjeans underskriftsindsamling, som hun selv håber kan få kanalchefen til at tænke sig om en ekstra gang.

”Jeg synes, man går imod formålet med DR ved at fjerne de her programmer. I en tid, hvor alt skal være hurtigere og mere underholdende, skal der også være programmer, der bidrager til oplysning og demokratisk meningsudveksling, og hvor der er tid til den dybe samtale om kultur, filosofi og eksistens og de værdier, der ligger bag vores idéer og handlinger i samfundet.”