Bred kritik af biskop for at forkaste mission

Dybt problematisk, at biskop Kjeld Holm afviser ordene mission og omvendelse. Det mener præster fra kirkens forskellige fløje, og flere opfordrer ham til at gå af. Biskop afviser

De tidlige søndagsgudstjenester er langt hyppigere udsat for messefald end højmesserne. Flere biskopper er i gang med at nytænke tidspunktet for gudstjenesten. Men nytænkningen skal gøres med omtanke, påpeger præst.
De tidlige søndagsgudstjenester er langt hyppigere udsat for messefald end højmesserne. Flere biskopper er i gang med at nytænke tidspunktet for gudstjenesten. Men nytænkningen skal gøres med omtanke, påpeger præst. Foto: Kåre Viemose/ Denmark.

Biskop i Aarhus Stift Kjeld Holm er i færd med at pille kristendommen ud af den folkekirke, han selv er med til at lede.

Sådan lyder kritikken fra en række præster funderet i forskellige fløje i folkekirken, hvoraf flere direkte ønsker biskoppen afsat. Det sker, efter at Kjeld Holm forleden i et interview i Kristeligt Dagblad gjorde op med de kristne kernebegreber mission og omvendelse.

Jeg anerkender ikke ordet omvendelse. Det ord er tomt for mig. Det har ikke en mening mere, for jeg ved ikke, hvordan det skulle finde sted, sagde biskoppen. Om ordet mission lød det, at det er ikke et begreb, jeg bruger.

Det er rystende tale fra en biskop, mener sognepræst Ken Nørgaard Pedersen fra midtjyske Hjermind Sogn.

LÆS OGSÅ: Biskop i højrekirkelig modvind

Som udgangspunkt er jeg lidt rystet over hans holdning. Hvis mission ikke er en del af folkekirken i dag, så kan jeg ikke rigtig forstå mit arbejde. For som præst handler det for mig at se om at forkynde evangeliet og for nogle vil det måske vække til omvendelse forstået på den måde, at det tankesæt, man før har haft, forandres, siger han og fortsætter:

Jeg kan jo godt forstå hans polemik, for mission kan hurtigt blive noget meget sort-hvidt. Men det, jeg forstår ved kristen mission, er, at man forkynder evangeliet. Og det gør man naturligvis, fordi man tror på, at kristendommen er sand. Det, der provokerer mig, er hans relativisme, som medfører, at kirken nærmest skal være religiøst neutral, siger Ken Nørgaard Pedersen, der efter eget udsagn befinder sig på den kirkelige midtbane.

Kjeld Holms udsagn gør det svært at tage ham alvorligt som biskop, mener sognepræst i Ribe Domsogn Torben Bramming, der er grundtvigsk-tidehvervsk.

LÆS OGSÅ: Missionsteolog: Nej til mission er at gøre kristendom til hygge

Han dyrker en to-rumskristendom, hvor han i det ene øjeblik forkynder en relativisme, der intet har med kristendom at gøre, og i det næste står på prædikestolen og læser op af bønner om, at Gud er Gud fra evighed til evighed. Det svarer til, at han arbejder i et bageri, men ikke vil sælge brød længere. Der er ingen tro, ingen dogmatik, intet, der holder én fast udover det, han for tiden selv mener, siger Torben Bramming og tilføjer, at biskoppen bør gå af.

Jeg kan ikke se, hvordan han kan forvalte sin tilsynspligt. Han skulle hellere være biskop for sin egen religion og ikke i en kirke, hvor frelsen er i Kristus, og Gud er Gud til evig tid.

Samme ønske lyder fra Henrik Højlund, sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk.

Alt er galt. Der findes ikke en kirke, som ikke har mis-sion som en del af sit dna. Det er fuldstændig utænkeligt. Når han ikke vil anerkende ordet mission, er det som at sige farvel til kirke og kristendom. Det, han udtrykker, er ikke i overensstemmelse med kristen teologi, og han har et kolossalt problem som biskop.

LÆS OGSÅ:Sandhed: Når troen bliver totalitær og ekstremistisk

Kjeld Holms bispekolleger burde tage ham til samtale, mener Henrik Højlund:

Et menneske skal altid have en mulighed for at forklare sig og omvende sig. Hvis han stadig står ved det, han har sagt, er der ingen tvivl om, at han skal holdes til ansvar for det, og så skal han ikke have lov til at være biskop.

Jens Ole Christensen, generalsekretær i Luthersk Mission, er enig, idet biskoppen er i modstrid med det inderste i den kristne tro.

LÆS OGSÅ: Biskopperne er forlorne og taler udenom

Biskop i Aarhus Stift Kjeld Holm afviser opfordringen og forholder sig primært humoristisk til deres voldsomme reaktioner. Han missionerer, hver gang han prædiker og holder foredrag, fastslår han.

Og jeg gør det oftere over for sekulære forsamlinger end Bramming og Højlund tilsammen. Men jeg er vokset op i en kultur og tid, hvor mission var et begreb, som på mange måder dækkede over en skjult imperialisme. Så jeg bruger bare andre udtryk, siger Kjeld Holm.

Men biskoppen tror ikke rigtigt på, at man kan omvende folk. Han henviser til, at det er en forsvindende minoritet, der har kristendom som en rød tråd gennem hele deres liv.

Kristendom lever i relationer, for eksempel når man møder nogen, som gør deres teologiske synspunkter gældende. Kristus gik jo heller ikke rundt og forlangte, at mødet med ham skulle have en effekt. Han forholdt sig til øjeblikket. Så det afgørende for mig er, at man tilkendegiver sine holdninger i respekt for andre mennesker og deres livsopfattelse. Det kommer der meget frugtbart ud af, har jeg oplevet.

Leder af Grundtvig-Akademiet Birgitte Stoklund Larsen kalder Kjeld Holm for en stor missionær, men ser ingen grund til at forkaste ordet mission.

Han er jo en af de teologer, der har været med til at gøre et kristent menneskesyn gældende i den brede offentlige sammenhæng. Han er bare rundet af en anden sprogbrug, der har vanskeligheder med et ord som mission. Yngre mennesker har bare ikke længere den blufærdighed. Jeg ville ikke selv formulere mig, som Kjeld Holm gør det når enhver virksomhed med respekt for sig selv har en mission, så kan man jo ikke sige, at folkekirken ikke har det.