Børnefamilier svigter folkekirken

Familier med småbørn fravælger i stigende grad den traditionelle højmesse

Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler holder en konference, hvor de diskuterer problemet med, at børnefamilier i stigende grad vælger kirkelivet fra. -
Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler holder en konference, hvor de diskuterer problemet med, at børnefamilier i stigende grad vælger kirkelivet fra. -. Foto: .

Kombinationen af kirkeliv og småbørn med krudt i enden får flere og flere børnefamilier til helt at holde sig væk fra søndagens højmesser. Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler sætter det voksende problem på folkekirkens dagsorden ved konferencen Messy Church, som løber af stablen i Fredericia i dag.

– Som højmessen i dag er skruet sammen, er den ikke for børnefamilier. Børnene begynder at kede sig og kan ikke sidde stille, og så vælger mange forældre helt at lade være med at komme, siger Leise Christensen, lektor ved Teologisk Pædagogisk Center, Løgumkloster, som forsker i børn og unges forhold til kirken.

Hun påpeger, at børnefamilierne er begyndt at forlade kirken i takt med, at synet på børneopdragelse de seneste år har ændret sig.

– I mange år har børnene ikke haft en naturlig plads i menigheden og skulle bare tie stille under gudstjenesten. Efterhånden som opdragelsesmønstret er blevet mindre autoritært, og børn på lige fod med voksne bestemmer over ferie og indretning af hjemmet, har børnene også fået lov til at have en mening om kirken. Forældrene beder ikke børnene om at være stille under gudstjenesten, men dropper i stedet bare ud, siger hun og foreslår, at man i det enkelte stift eller på nationalt plan laver et idékatalog, som kan inspirere landets sogne til at tænke i nye gudstjenesteformer for forældre og børn.

I Indre Mission er man også klar over, at der skal nye idéer på bordet, hvis børnefamilierne fremover skal være en del af aftenmøderne i missionshusene.

Forældre efterlyser blandt andet børnevenlige mødetider, særskilt undervisning for børnene og soverum for de mindste, viser en ny undersøgelse lavet af organisationen.

– Plejer må dø. Familierne er fremtidens kirke, og derfor må vi blive klogere på, hvad de har af behov. Flere steder sukker man efter at se flere børnefamilier, så det handler om at skabe noget indhold, så de orker at tage af sted med børnene, siger familiekonsulent Inger Nørgaard, som står bag undersøgelsen.

Søren Østergaard, ph.d. i teologi og leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, mener, at den traditionelle højmesse helt vil blive erstattet af nye gudstjenesteformer, der blandt andet tilpasser sig børnefamilier.

– Vil man i dag være kirke for alle, ender man med at være kirke for ingen. Højmessen skal derfor have lov til at dø med de generationer, der er trygge ved den. I stedet vil vi se en masse nye gudstjenester, siger han.

Biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, afviser, at den traditionelle højmesse har udspillet sin rolle, men han er begejstret for forslaget om et idékatalog over alternative gudstjenester og aktiviteter for børn.

– Vi skal bare huske, at der er meget store forskelle på, hvilke ressourcer sognene kan stille til rådighed for børnefamilier. Du kan i moderne kirkebyggerier tilbyde pasningsordning med legestue, men det kan du ikke automatisk i en landsbykirke. Idékataloget skal derfor struktureres i forhold til de enkelte muligheder. Men så vil det også være meget anvendeligt, siger han.

kirke@kristeligt-dagblad.dk