Danmark har rekord i antabusbehandling

Behandlingen af alkoholikere er baseret på antabus i Danmark, selv om effekten er tvivlsom

- Selvfølgelig kan man ikke drikke, når man får antabus, men hvis ikke misbrugeren er motiveret for at stoppe og indser, at han har et problem og lærer at tackle sin trang til at drikke, så hjælper en pille ikke, siger psykiater på Odense Universitetshospital, Bent Nielsen, der arbejder med at udvikle nye behandlingsmetoder.

Ifølge ham er der kun en enkelt eller to undersøgelser, der viser, at antabus har en effekt, mens der er gennemført mange undersøgelser, der viser, at det ikke hjælper mod alkoholisme. Og skal en patient have nogen som helst gavn af antabus, skal det altid gives under overvågning, så man sikrer, at misbrugeren vitterligt får antabusen, og desuden skal den medicinske behandling altid følges op med social støtte og psykoterapi.

- Antabus bruges ikke i andre lande på samme måde som i Danmark. I USA er det kun 20 procent af alkoholikere i behandling, der får antabus, siger Bent Nielsen.

Den udbredte brug af antabus betyder også, at misbrugerne efterspørger pillen, fordi den for dem er synonym med behandling, og det kan derfor være svært helt at undgå at give dem antabus. Men de risikerer at få et nederlag på den konto, fordi de efter en mislykket antabuskur konkluderer, at der så ikke er nogen behandling, der kan hjælpe dem ud af deres misbrug.

- Antabus er populær på ambulatorierne, fordi den er billig på kort sigt, siger Bent Nielsen, der har udviklet Odense-modellen, der består af en bred vifte af forskellige former for samtaleterapie.r

Et af de steder, hvor antabus indgår i behandlingen, er Lænken, der har foreninger og ambulatorier over det meste af landet. Her bliver der udleveret antabus, som alkoholikeren tager under overvågning, og samtidig er der tilbud om socialt samvær med andre misbrugere.

- Antabus er en god støtte, fordi man bliver syg af at drikke, når man får den, og den er også god at have i lommen, når man er stoppet med behandlingen, men måske bliver fristet. Ni ud af 10 falder i igen, men vi er altid parate til at hjælpe dem tilbage på sporet, siger Vibeke Jacobsen, der efter syv år som formand for Lænken netop er trådt tilbage.

Speciallæge i almen medicin Henrik Thiesen, der arbejder med alkoholikere i Københavns Kommune, bruger sjældent antabus i sin behandling, og han bryder sig ikke om den holdning, Vibeke Jacobsen har til tilbagefald.

- Det er trist at have den holdning, at alkoholmisbrug og behandling bare er én lang cyklus, hvor antabusen bliver brugt til at give folk lidt fred, men hvor de ikke får egentlig behandling, siger Henrik Thiesen.

dahl-hansen@krisetligt-dagblad.dk

Fakta

Antabus

Antabus står for anti abusus, hvilket betyder anti misbrug på latin. Det gives typisk en gang eller to om ugen opløst i et glas vand. Antabus tager ikke lysten til at drikke, men drikker man, mens man er på antabus, bliver man syg i løbet af 10 minutter med kraftig rødme, hovedpine, hjertebanken, åndenød og opkastninger. Effekten af antabus blev opdaget i 1945 af de danske forskere Jens Hald og Erik Jacobsen. Mindst 30.000 danskere får hvert år antabus.

90 procent af alle danskere, der er i behandling for alkoholmisbrug, får antabus. Enten fordi de selv beder om det, eller fordi det er en del af behandlingen, men effekten af antabus er tvivlsom.

Side 3