Danmark rasler ned ad global velgører-liste

Anerkendt globalt indeks sender danskerne markant ned ad listen over verdens mest generøse lande. Vi giver faktisk flere penge end tidligere, men det er blevet legitimt at sige, at man ikke giver penge

Verden giver mere. Men Danmark giver mindre. Det viser det netop offentliggjorte World Giving Index, som den britiske organisation Charities Aid Foundation står bag. Her ses en mor og hendes 2-årige datter, der samler ind til Red Barnet.
Verden giver mere. Men Danmark giver mindre. Det viser det netop offentliggjorte World Giving Index, som den britiske organisation Charities Aid Foundation står bag. Her ses en mor og hendes 2-årige datter, der samler ind til Red Barnet. . Foto: Mads Jensen.

Verden giver mere. Men Danmark giver mindre.

Det viser det netop offentliggjorte World Giving Index, som den britiske organisation Charities Aid Foundation står bag. Her er Danmark faldet fra sidste års placering som nummer 18 til en 39. plads i år. Det er især et fald i den andel, som siger, at de har givet penge til velgørenhed inden for den seneste måned, som nu får Danmark til at falde ud af den globale top 20 over de mest givende lande.

Det kan afspejle, at danskernes holdninger til velgørenhed er blevet mere polariserede, siger Stig Fog, konsulent med speciale i indsamlingsstrategi.

”Vi ved fra andre undersøgelser, at det samlede beløb, danskerne giver til velgørenhed, faktisk er stigende. Når Danmark falder i denne undersøgelse, kan det være udtryk for, at debatten om velgørenhed, næstekærlighed og flygtninge er blevet stærkt politiseret. Den kritiske holdning til velgørenhed, som blandt andet kom markant til udtryk under DR og TV 2's indsamling 'Hjælp Nu!', kan vise sig i en lavere svarprocent,” siger Stig Fog.

Samtidig peger han på, at den globale virkelighed med stigende omtale af naturkatastrofer og det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig relativt set kan være med til at give Danmark en dårlige placering på listen.

”Rundt omkring i verden, hvor katastroferne er tæt på, vil mange være ansporet til at hjælpe både med private donationer og en øget frivillig indsats. I et velfærdssamfund som det danske forventer man i højere grad, at staten gør det nødvendige. Selvom vi generelt ser en positiv udvikling i frivillighed, kan det relativt set være med til bringe os ned ad listen,” siger Stig Fog.

Man skal dog være varsom med at lægge for meget i denne type af undersøgelser, siger professor ved institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet Lars Skov Henriksen.

”Umiddelbart er det urealistisk, at donationer og frivilligt arbejde falder så meget på så kort tid. Vores egne undersøgelser, der er lavet med betydelig større stikprøver, viser generelt stor stabilitet i såvel formel frivillig indsats, uformel hjælp som donationer. Indsamlingsorganisationerne melder jo også om større og større donationer,” siger han.

Men at Danmarks fald i den globale undersøgelse kan være tegn på en polarisering i debatten om velgørenhed, er Robert Hinnerskov, generalsekretær i de danske indsamlingsorganisationers brancheorganisation ISOBRO, enig i.

”I forbindelse med de seneste større landsindsamlinger ser vi i stigende grad nogle voldsomme negative reaktioner på de sociale medier og andre steder. Det kan være en advarsel om en stigende polarisering i befolkningen, som vi skal være meget opmærksomme på,” siger Robert Hinnerskov.

Han understreger samtidig, at ISOBRO snart vil kunne offentliggøre tal, som viser en stigning i private donationer.