Dansk nej til at evakuere kristne i IS-områder

Svensk ærkebiskop opfordrer til en fælles europæisk evakuering af kristne fra IS-kontrollerede områder i Syrien og Irak. Man skal hellere arbejde for, at de kan blive i deres lande, lyder det fra Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Heller ikke politisk er der vilje til at hjælpe

Stoppa ISIS: Svensk ærkebiskop kalder på en international evakueringsplan af kristne, for at beskytte dem mod ISIS dominans.
Stoppa ISIS: Svensk ærkebiskop kalder på en international evakueringsplan af kristne, for at beskytte dem mod ISIS dominans. Foto: Pontus Lundahl.

De kristnes eksistens i Mellemøsten er truet som aldrig før af den radikale islamistiske terrorgruppe Islamisk Stat, IS, og for at hjælpe bør europæiske lande evakuere og modtage kristne fra IS-dominerede områder i Syrien og Irak.

Sådan lyder det fra Dioscoros Benjamin Atas, ærkebiskop for den syrisk-ortodokse kirke i Sverige, i et debatindlæg på svensk tv, SVT's hjemmeside. Her foreslår han samtidig, at indsatsen koordineres med de øvrige EU-lande.

Svenska kyrkan vil dog lade det være op til politikerne at beslutte, hvordan man skal hjælpe forfulgte religiøse grupper i Irak og Syrien, og umiddelbart skal den svenske ærkebiskop fra den syrisk-ortodokse kirke heller ikke regne med opbakning fra dansk hold.

Mogens S. Mogensen, der er formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, mener, at man i stedet for at hjælpe de udsatte kristne til Danmark eller andre europæiske lande bør koncentrere indsatsen for at beskytte dem lokalt.

”Mange kristne - og også andre religiøse minoriteter - lever i overhængende livsfare i IS-kontrollerede områder, og derfor vil det være godt at evakuere, men hvem, der skal gøre det, og hvor, de skal hen, er et dilemma. Jeg mener, man skal bruge kræfterne på at bekæmpe IS og dermed sikre, at Mellemøsten ikke bliver tømt for kristne,” siger Mogens S. Mogensen.

Anders Gadegaard, der er domprovst i Københavns Stift og formand for Danske Kirkers Råd, mener, at man skal lytte til de kristne i Mellemøstens egne ønsker, før man iværksætter en redningsaktion.

”I første omgang skal der et bredere mandat til end blot den syrisk-ortodokse kirke, og så mener jeg bestemt, at man skal høre Mellemøstens Kirkeråd. Desuden synes jeg ikke, at det eneste adgangstegn til Danmark skal være, at man er kristen - det skal gælde alle udsatte grupper,” siger Anders Gadegaard, der påpeger, at det i første omgang vil være oplagt, at de kristne kommer i sikkerhed andre steder i Mellemøsten.

Blandt de danske biskopper hersker der også skepsis over for det svensk-ortodokse initiativ.

Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, bakker op om Anders Ladegaards idé om at høre de udsatte kristne, før man skrider til handling.

”Det er et stort dilemma, for det vil være en ulykke, hvis der ikke er kristne i Mellemøsten. Jeg er positiv over for forslaget, men man skal høre de kristne i Irak og Syrien først. Der er en smertegrænse for deres vilkår, og når jeg hører om halshugning af kristne, vækker det rædsel, men hvor den grænse går, er svært at sige,” siger han.

Biskop over Lolland-Falster Stift, Steen Skovsgaard, peger på, at det bør være en politisk beslutning, hvorvidt man skal evakuere kristne minoriteter ud af de IS-dominerede områder i Syrien og Irak.

”Jeg synes, det må være politikerne, der skal forholde sig til det. Til gengæld finder jeg det prisværdigt og modigt, når mange kristne bevidst vælger at blive i de udsatte områder. Det er der både håb og en vigtig signalværdi i,” siger han.

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, er positivt indstillet, hvis indsatsen også inkluderer andre udsatte grupper.

”IS er ude efter flere forskellige minoriteter, og vi har en forpligtelse over for alle forfulgte. Det bedste er, hvis man kan slå IS tilbage, men kan man ikke det, bør vi sørge for de forfulgtes sikkerhed ved at bringe de udsatte til eksempelvis Danmark,” mener han.

Fra regeringens side svarer gruppeformand for Social-demokraterne, Leif Lahn Jensen, at han ingen holdning har til forslaget, mens det i går ikke var muligt at få en kommentar fra De Radikale. Hos Dansk Folkeparti ønsker man ikke, at Danmark skal deltage i en direkte evakuering af forfulgte kristne i Syrien og Irak.

”Forslaget er for vagt defineret til, at vi kan bakke op om det. Det er en fin tanke, men sagen er mere kompliceret end som så. Vi ved, at kristne er forfulgte, men spørgsmålet er, hvordan vi hjælper dem. Og vi mener, man skal koncentrere sig om at hjælpe i nærområderne,” siger partiets kirkeordfører, Christian Langballe.