Dansk reformationsfejring er vigtig både nationalt og lokalt

Forskellen på livet i reformerte og ikke-reformerte lande er en af de ting, forskere vil undersøge som optakt til reformationsjubilæet i 2017

Et større teologisk forskningsarbejde i forbindelse med reformationen vil blive udført af et præsidium, som er nedsat under Ministeriet for Kirke- og Ligestilling i 2011.
Et større teologisk forskningsarbejde i forbindelse med reformationen vil blive udført af et præsidium, som er nedsat under Ministeriet for Kirke- og Ligestilling i 2011. . Foto: Marc Tirl Denmark.

Reformationsgudstjenester, lutherøl og store forskningsprojekter om Reformationens påvirkning af vores kultur. Det er nogle af eksemplerne på, at optakten til Reformationens 500-års-jubilæum i 2017 nu for alvor er i gang.

En stor del af arbejdet sker i et præsidium under Ministeriet for Ligestilling og Kirke, der i maj 2011 blev nedsat med det formål at bidrage til en synliggørelse af Reformationens betydning for Danmark.

Præsidiet er sammensat af personer med meget forskellige tilgange til Reformationen, og ifølge dets formand, Hans Skov Christensen, der er formand for Danske Sømands- og Udlandskirker, er der ikke to, der er ens.

Det kræver, at alle er velforberedte, når vi holder møder i udvalget. Men det er samtidig også glimrende, da vi dermed får bidrag fra både kulturhistorikere, teologer, kommunikationsfolk og kunstnere. Jeg er den eneste uden et speciale, kan man sige. Min opgave er at hjælpe til at samle trådene.

Inden for forskning har præsidiet både planer om at opdatere forskningen i lutherdom og at undersøge Reformationens betydning kulturhistorisk frem til i dag.

Der er enighed om, at Reformationen siden starten har præget og påvirket dansk kirkeliv, dansk kulturliv, dansk socialliv dansk alting. Derfor har vi sat os for at støtte forskning, hvor vi sammenholder dagligdagen i reformerte lande med den i ikke-reformerte for at påpege Reformationens betydning. Eksempelvis vil man kunne finde forskelle på sydeuropæiske og nordeuropæiske landes arbejdsmarked og familieliv, siger Hans Skov Christensen og tilføjer, at præsidiet håber at kunne gennemføre forskningsseminarer i perioden 2015-2016.

Derudover kommer fokus på præstegårdslivet og kirkekunst efter 1500-tallet og på at udbrede kendskabet til Reformationen blandt unge. Det sidste sker med undervisningsmateriale om Luther og Reformationen, hvilket præsidiet sammen med folkeskolen og gymnasierne er i gang med at udvikle.En stor og vigtig del af reformationsfejringen finder man dog også uden for præsidiet og i de lokale sogne, siger Hans Skov Christensen. Blandt andet holder flere kirker reformationsgudstjenester, og tidligere på efteråret introducerede Aalborg Stift tre reformationsøl. Mange sogne tilbyder også foredragsrækker om Luther, og i Aabenraa arrangeres der blandt andet en busrejse til de vigtigste steder for Luthers liv.

Ifølge Hans Skov Christensen er antallet af lokale aktiviteter afgørende, da de involverer flest mennesker. Af den grund har præsidiet på sin hjemmeside forsøgt at gøre det tydeligt, hvordan man kan finde og hente inspira-tion til lokale aktiviteter.