Danske kirker mindes armenske ofre for folkedrab

Fredag den 24. april er den officielle mindedag for det armenske folkedrab

Det folkedrab, som skaber politisk debat, blev i går mindet i Københavns Domkirke. Her forestod amenske præster og sangere højtideligheden.
Det folkedrab, som skaber politisk debat, blev i går mindet i Københavns Domkirke. Her forestod amenske præster og sangere højtideligheden. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

For 100 år siden blev omkring 1,5 millioner armenske kristne systematisk udryddet i Det Osmanniske Rige, og den begivenhed markeres i en lang række kirker landet over.

På kirkegården ved Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København ligger et af øjenvidnerne til massakren, Inga Nalbandian. Da den armenske ambassade sidste år kontaktede sognepræst Andreas Christensen for at lave et mindearrangement for hende, påpegede præsten, at de kom et år for tidligt, for mindeåret er først i år. Ambassadefolkene blev glade for, at Andreas Christensen kunne årstallet på folkedrabet, og inviterede ham derfor ind på ambassaden. Som markeringen for 100-året nærmede sig, besluttede de to parter sammen at holde et arrangement i kirken.

På torsdag vil der derfor være livestreaming fra helgenkåringen af folkedrabets ofre i moderkirken i patriarkatet i Etchmiadzin i Armenien. Samtidig med ceremonien i Armenien vil der i Hellig Kors Kirkes loft blive projiceret 1,5 millioner lysprikker skabt af kunstnerkollektivet Obscura. Dernæst vil der være fakkeltog i København, inden dagen sluttes med midnatsmesse ledet af Andreas Christensen.

Ifølge Andreas Christensen er det naturligt, at kirken markerer en begivenhed som det armenske folkedrab.

”Kirken er det naturlige sted at gå hen, når man mindes. Det er et rum, som er særligt egnet til at sige nogle ting, høre nogle ting og mærke nogle ting. Og så var netop det armenske folkedrab en forfølgelse af kristne, så det har selvfølgelig en mening at markere det i kirken,” siger han.

Hellig Kors Kirke er ikke den eneste kirke, der markerer 100-året for folkedrabet. Et armensk børnekor er på besøg i landet og besøger flere kirker, blandt andet Hunseby Kirke på Lolland onsdag aften, Roskilde Domkirke fredag aften samt lørdag eftermiddag Odense Domkirke. Her synger børnene armenske salmer, og i Roskilde Domkirke vil de blive ledsaget af natkirke ved præst Per Vibskov Nielsen samt en armensk gudstjeneste med musik.

Selvom de fleste af arrangementerne foregår på Sjælland, markeres begivenheden også i Jylland. I februar holdt biskop i Haderslev Marianne Christensen en forbøn i domkirken for forfulgte kristne. For at markere 100-året for det armenske folkedrab og ære ofrene bar hun en gammel armensk messehagel. I Gylling tæt på Odder blev Karen Jeppe født. Hun var en af de danske missionærer, der spillede en stor rolle under folkedrabet, og derfor vil der den 2. maj være en tur til hendes mindested, hvor der blandt andet holdes en armensk gudstjeneste.