Skal vi udgive en kvindebibel i Danmark?

Bibelen er fyldt med dominerende mandspersoner, hvor selv Gud bliver kønnet som mand. Derfor er det vigtigt at bringe de kvindelige historier frem med en kvindebibel, mener flere teologer

I Norge har man for nylig udgivet en kvindebibel med fokus på kvinder i kristendommen. Arkivfoto
I Norge har man for nylig udgivet en kvindebibel med fokus på kvinder i kristendommen. Arkivfoto.

For nylig udgav det norske forlag Hermon ”Bibelen - Guds ord for kvinder”, der skal fremhæve kvinder i Bibelen. Nu ønsker nogle teologer, at man også i Danmark laver en udgivelse af kristendommens grundværk med kvinderne i fokus.

Viggo Julsgaard Jensen, der har skrevet speciale om queer-teologi og er præst i Enghave Kirke, mener, det er på tide, at man belyser kønsaspekterne.

”Det er en rigtig god idé, hvis man i Danmark gør noget lignende, der kan løfte kvindernes rolle frem,” siger han.

I den norske udgivelse er evangeliet ledsaget af tekster og fortolkninger af de kvindelige skikkelser, hvilket Viggo Julsgaard Jensen synes er positivt.

”Bibelen er fyldt med dominerende mandspersoner, hvor selv Gud bliver kønnet som mand. Derfor er det vigtigt at bringe de kvindelige historier frem med en kvindebibel,” siger han.

Teolog Birgitte Stoklund Larsen, der den 1. august tiltræder som generalsekretær for Bibelselskabet, er også positiv over for en kvindebibel.

”Det er naturligt at tænke i forskellige målgrupper, og det gør man jo i forvejen med bibeler til børn og konfirmander. Jeg mener, det er ganske ukontroversielt, så det kan man sagtens gøre i Danmark,” siger hun.

Bibelselskabet har foreløbig ingen planer om en kvindebibel, og Birgitte Stoklund Larsen fortæller, at hun ikke personligt har opfattelsen af, at det mangler.

”Det er ikke noget, jeg ser et stort behov for. Men hvis der er nogen, der efterspørger det, så lad os kigge på det,” siger Birgitte Stoklund Larsen, der ikke vil afvise, at hun en dag skulle tage initiativ til udgivelse.

Mia Rahr Jacobsen, der er gadepræst ved Trinitatis Natkirke, er positiv over for bibeler målrettet enkelte grupper.

Hun mener, der har været rigeligt opmærksomhed på mændene, og at begge køn vil have godt af at læse en kvindebibel.

”Det er vigtigt at fremhæve kvinderne og flot med den norske udgivelse. Kvinder har behov for at kende kønnets historie, læse om kønnets erfaringer og have noget at spejle sig i. Derfor er det en spændende og god idé, også for danske kvinder,” siger hun.

Det mener biskop i Fyens Stift, Tine Lindhardt, der har holdt flere foredrag om kvinder i Bibelen, ikke.

”Det er rigtig godt at fortælle om Bibelens kvinder i litteraturen og også gerne i et tillæg til en bibel, men man ender med at cementere kønsrollerne, hvis man kalder det for Bibelen for kvinder. Det vil give indtryk af, at evangeliet er anderledes for kvinder end mænd, og det er det ikke,” forklarer hun.

Katrine Winkel Holm, der er teolog og forfatter, er enig i modstanden.

”Hvis bogen alene tjener til oplysning om kvinder i evangeliet, er det fint - bare det ikke hedder en bibel, for den kan man ikke kønspolitisere. Vi har allerede en bibel for kvinder, for evangeliet er for alle,” siger hun.