Debat om kristendom ønskes på DR i påsken

DR viser masser af genudsendelser i påsken. Men flere kirkelige stemmer er glade, selvom de savner mere aktuel debat og trospædagogik

Bør DR opprioritere påskeprogrammer frem for gamle genudsendelser?
Bør DR opprioritere påskeprogrammer frem for gamle genudsendelser?. Foto: Erik Refner.

Påsken er lige på trapperne, og med den kommer også de mange særlige påskeprogrammer på Danmarks Radio. Hvor det tidligere år er blevet kritiseret, at påskestoffet nedprioriteres eller bliver gemt på DR's mindre kanaler, lyder der i år venligere toner fra kirkeligt hold. Og det endda om et påskeprogram, der falder sammen med DR's store 90-årsfødselsdagsfejring, som fylder meget i programfladen.

En stor del af DR's påskeprogammer på tv i år er genudsendelser fra sidste år, men det er ikke afgørende for Jesper Bacher, sognepræst på Lolland og mediekommentator på Kristeligt Dagblad.

”Det er dyrt at producere nyt, så der er det nok bedre at sende noget gammelt godt end nyt dårligt,” siger Jesper Bacher.

”Og hvor mange kan huske udsendelserne fra de andre år? Mange har sikkert ikke engang set dem. Det afgørende er, at påsken fylder på sendefladen, og det gør den.”

Han savner dog noget mere aktuelt debatstof på tv.

”Det kunne være interessant at lave et debatprogram, måske spørge Ramsdal, hvad han har fået ud af sit mentorforløb og sætte opstandelsen under debat. Hvilken debat rører sig i kirken? Hvilke forskellige synspunkter er der? Man kunne godt gribe fat i, at netop dette år har der været en national debat om opstandelsen. Hvornår har der ellers været det? Der er løbende debat i kirkekredsene, men i det offentlige rum er det ikke særlig tit,” siger han.

Morten Thomsen Højs-gaard, ny chef for tro og historie i DR, er enig.

”I år har vi prioriteret udsendelser, der giver baggrunden for højtiden,” siger han og fortsætter:

”Debatten, som Jesper Bacher ønsker, er helt central og kommer blandt andet på dagsordenen i den debatterende form i programmet ”Religionsrapport” på p1, som behandler frelsesspørgsmålet i relation til påsken. Desuden har programmet ”Mennesker og Tro” i påsken besøg af biskop Kjeld Holm til en samtale om modstand, opstand og opstandelse. Og mon ikke præsterne, der har ordet ved de mange påskegudstjenester, også forholder sig til netop dette emne? Påskens salmer gør i hvert fald,” tilføjer Morten Thomsen Højsgaard.

Teolog og debattør Iben Thranholm har en fortid som journalist i DR og har tidligere været kritisk over for kanalens dækning af trosstoffet. Og selvom hun har nogle forslag til forbedringer, er hun overordnet tilfreds med DR's påskesendeflade.

”Det er godt at se, at DR løfter sin public service-forpligtelse ved at lave en klar kobling mellem kirke, folk og samfund, især til højtiderne.”

For hende er det den fortolkningsfrie, rene transmission af præstens forkyndelse i højtiden, der er vigtig. Alligevel efterlyser hun, at DR bliver bedre til at lave programmer, der tager fat i de næste generationer af kirkegængere.

”Vi står over for en hel generation, der ikke ved noget om, hvordan man tror. Det er godt, at fladen har en del historisk tankegods, men det kunne være endnu bedre, hvis troen blev vist mere anvendt og i en helt praktisk kontekst. Vi er forskrækkede i Danmark over direkte trosudtryk, og den barriere synes jeg især en public service-kanal som DR godt kunne forsøge at gennembryde,” siger hun.

Morten Thomsen Højsgaard erkender ”ungdomsproblematikken”, men rejser spørgsmålet, om ikke det kan afspejle, at der foregår mere for voksne end for børn i kirken.