Heftig debat om pavebesøg på Lesbos

Katolsk overhoved kommer i dag til græsk ø sammen med to ortodokse kirkeledere for at besøge flygtninge

Pave Frans aflægger besøg på den græske ø Lesbos, hvor mange tusinde flygtninge passerer på deres vej til Europa.
Pave Frans aflægger besøg på den græske ø Lesbos, hvor mange tusinde flygtninge passerer på deres vej til Europa. Foto: Guillaume Pinon/NurPhoto.

Pave Frans besøger i dag den græske ø Lesbos, der har været indgangen til Europa for tusinder af flygtninge og migranter.

Beslutningen om rejsen blev taget i et for Vatikanet usædvanligt hurtigt tempo og lige efter, at EU’s aftale med Tyrkiet om tilbagesendelse af migranter trådte i kraft, og paven får både kritik og ros for den.

Vatikanets talsmand, Federico Lombardi, understregede forleden, at rejsen skal ses som en humanitær og ikke politisk aktion. Men det modsiges af mange andre i den katolske kirke, der ser det som et stærkt politisk signal til Europa.

”Det er et besøg, der får en endda meget stor politisk betydning,” mener Gianfranco Perego, direktør for de katolske biskoppers immigrationsfond.

”Nu, da mure rejser sig, der lukkes af, og spørgsmålet om beskyttelse uddelegeres til Tyrkiet, bliver rejsen en stærk kritik af den politik,” siger direktøren til avisen Il Giornale.

Pavens første rejse i 2013 gik til den italienske ø Lampedusa, og siden har han benyttet enhver lejlighed til at tale flygtninge og migranters sag. Han er ”en mand, der har forstået, at verdenshistorien er ved at ændre sig”, mener kardinal Francesco Montenegro fra Agrigento på Sicilien:

”Da han tog til Lampedusa, betød det noget, at han var på øen, og jeg tror, at det samme vil ske nu med besøget på Lesbos,” siger han og fortsætter:

”Verden i dag er bygget på ligegyldighed, vold og social uretfærdighed, og vi er nødt til at ændre retning og vores måde at agere på. Derfor er pavens indsats så vigtig.”

Netavisen Affari Italiani udtrykker dog en skepsis, der deles af andre medier i Italien:

”Pavens besøg i lejre rundtom i verden er symbolsk mere for medierne end for de flygtninge og fattige, der er på de steder. Når han er rejst igen, sidder de tilbage i deres telte i mudderet,” skriver avisen.

Når EU vil lukke de ydre grænser for flygtningene, men ”en magtfuld stemme som pavens taler om at tage imod”, vil resultatet blive, ”at en masse vil fortsætte med at ankomme til Italien og Europa”, mener avisen.

Kritikere bemærker, at FN’s udsending i Libyen forleden sagde, at der potentielt er en million migranter i landet, som gerne vil til Italien og EU og kan se pavens handlinger og ord som en opfordring.

Andre medier hæfter sig dog mere ved, at paven besøger Lesbos sammen med to andre kirkeoverhoveder; Athens ærkebiskop, Ieronymos, og den økumeniske patriark, Bartholomæus, der har æresforrang som repræsentant for det ældste ortodokse patriarkat.

De tre kirkelederes besøg på Lesbos har ifølge Catholic News Service en ”langtrækkende økumenisk betydning” og er endnu et udtryk for det nu ”meget varmere forhold” mellem katolikker og ortodokse.

”Det er en historisk begivenhed. Noget lignende er aldrig sket før,” siger kardinal Peter Turkson til telegrambureauet AP, der skriver, at idéen til mødet kom fra Bar-tholomæus og citerer George Demacopoulos fra Fordham-universitetet i New York for, at han og pave Frans står sammen ”på et afgørende tidspunkt i historien og Europa.”