Den kristne jul forsvinder fra kommunale julekort

Undersøgelse blandt britiske kommuner viser, at blot halvdelen sender julehilsner med det engelske ord for julen

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Kurt Petersen.

Et snedækket billede af rådhuset. Sådan markerer byrådet i engelske Corby julen.

Det neutrale kort er ikke usædvanligt. Kun lidt over halvdelen af alle byråd nævner julen på deres julekort.

Nogle byråd har tilmed helt droppet det traditionelle julekort og sender slet ikke en hilsen ved juletid. Andre har valgt de mere neutrale begreber som ”season's greetings” (årstidens hilsner) eller de bedste ønsker for ”the festive period” (højtiden). Blot et enkelt byråd i Nordirland nævner specifikt Jesu fødsel i sit julebudskab.

Det fremgår af en undersøgelse foretaget af den kristne organisation Christian Institute blandt knap 200 britiske kommuner. Organisationen har brugt loven om aktindsigt til at indhente oplysninger om julekort.

Direktøren for Christian Institute bruger undersøgelsen til at kritisere, at lokale byråd selv i deres julekort ignorerer den kristne baggrund.

”Jesu fødsel skal bringe stor glæde og ikke forårsage en politisk korrekt flovhed,” siger Colin Hart.

Det engelske ord for jul er ”christmas”, og det betyder en messe for Kristus. Ordet er således langt tættere forbundet med kristendommen end det danske ord ”jul”, som er af førkristen oprindelse.

”Den tilgang, som nogle byråd har med at fjerne 'Christ' fra 'Christmas', er en fornægtelse af den vidunderlige sandhed, der er i julehistorien, og er samtidig en hån mod dette lands kristne arv,” siger Colin Hart.

Han ser det som et led i en bredere tendens i samfundet, hvor referencer til den kristne arv bliver udvisket af offentlige institutioner.

Selvom lidt over halvdelen af alle kommuner stadig bruger ordet ”christmas” på deres julehilsner, har Christian Institute kun fundet en kommune, som decideret taler om Kristi fødsel på sit julekort.

Det er Banbridge i Nordirland. Forsiden viser et lokalt vinterlandskab, men teksten lyder: ”Når vi fejrer Kristi fødsel, må Guds kærlighed være med jer denne jul og for altid.”

Lederen af byrådet, Marie Hamilton, er forundret over, at ingen andre kommuner sender sådan en julehilsen.

”Jeg håber, at folk fra andre religioner føler, at julen er en tid til at fornøje sig og til at bringe familien sammen. Men jeg kan ikke se, at der skulle være nogen grund til at undskylde, at julen er en kristen højtid,” siger Marie Hamilton til avisen Daily Telegraph.