”Det er fuldstændig irrelevant at tale om at gå af som biskop”

Den katolske kirkes biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, gør status efter tre måneders kritik og beskyldninger om at holde hånden om overgrebsmænd

"Jeg har hørt, at Kirkeministeriet bliver underrettet, hvis en ansat i folkekirken har været gennem retsvæsenet, men i den katolske kirke får vi ikke en tilsvarende service," siger katolsk biskop Czeslaw Kozon. --
"Jeg har hørt, at Kirkeministeriet bliver underrettet, hvis en ansat i folkekirken har været gennem retsvæsenet, men i den katolske kirke får vi ikke en tilsvarende service," siger katolsk biskop Czeslaw Kozon. --. Foto: Keld Navntoft.

Det begyndte med fire-fem gamle sager om sexmisbrug. Den katolske kirke nægtede at undersøge sagerne – og så kom kritikken ellers haglende fra alle sider. Siden indvilgede kirken i en uvildig advokatundersøgelse, kirken modtog en lind strøm af anmeldelser om overgreb på børn og unge i den katolske kirke, og forleden offentliggjorde politiet de indledende undersøgelser af 31 anmeldelser, hvoraf 21 stod til efterforskning, hvis de ikke havde været forældede.

Biskop Kozon, politiet ville have efterforsket 21 af de 31 anmeldelser, hvis de ikke var forældede, så der har altså været mistanke om overgreb. Vil du indlede tjenstlige undersøgelser af katolske præster efter at have set politiets redegørelse?

"Det kan jeg ikke sige noget om nu. Det tager vi først stilling til, når vi har det samlede forløb og har haft tid til at vurdere det nærmere. Der er endnu en politikreds, som undersøger fem sager. Tjenstlige sager kan der jo af let forståelige grunde kun blive tale om, i den udstrækning de anklagede præster fortsat er i live og i aktiv tjeneste. Men som allerede sagt kan jeg ikke på nuværende tidspunkt komme nærmere ind på, hvordan tjenstlige sager mod sådanne præster skal tilrettelægges."

LÆS OGSÅ: Katolsk biskop tav om sager om overgreb

I et interview med Kristeligt Dagblad den 16. marts sagde biskop Czeslaw Kozon, at han kendte til fire-fem sager om overgreb på børn og unge i den katolske kirke. Sagerne var aldrig blevet efterforsket af de civile myndigheder. Siden har kirken fået i alt 31 anmeldelser om overgreb, som nu er undersøgt af politiet.

Kendte du til nogle af disse sager ud over de fire-fem sager, du tidligere har omtalt?

"Jeg kendte til en sag, som havde været hos politiet, men var blevet opgivet, samt en, der havde været behandlet, men ønskedes genoptaget."

Hvorfor sagde du tidligere, at du kun kendte til fire-fem sager?

"Fordi den første sag er meget uklar, og tidligere talte vi kun om sager, vi kunne danne os et tydeligt billede af. Den anden sag handlede om juridisk set voksne mennesker, og derfor nævnte jeg den ikke. Den har været behandlet i kirkeligt regi, men vi opfattede det sådan, at anklagerne blev trukket tilbage. Nu har parterne i begge sager meldt sig på banen igen, og begge sager indgår i de anmeldelser, kirken har fået efterfølgende. Grunden til, at jeg nævner dem nu, er, at jeg nødig vil have, at nogen kommer og siger, at jeg har vidst noget, som jeg ikke har fortalt. Men jeg kan ikke kommentere de to konkrete sager yderligere."

Er du ikke bange for, at du kommer til at fremstå utroværdig, når du nu siger noget andet?

"Nej, for de 4-5 sager, jeg talte om, handlede specifikt om anklager om pædofili. Den ene sag var som sagt meget uklar, og den anden indgår ikke i kategorien overgreb på mindreårige."

Hvordan kan det lade sig gøre, at du i så lille en kirke med omkring 75 præster ikke har haft kendskab til mindst 24 sager om overgreb?

"Når folk ikke er kommet frem med dem, så kan jeg ikke vide noget."

Mener du, at du har gjort nok for at folk turde stå frem med sager om overgreb?

"Det synes jeg da. Det viste sig jo, at da omtalen i medierne begyndte, så kom folk frem. Folk har benyttet sig af muligheden for at træde frem."

Kan du se noget problem i, at du som biskop ikke har haft kendskab til alle de her sager, der har floreret?

"Selvfølgelig er det et problem, at der foregår overgreb i kirken, men jeg kan jo ikke gøre noget ved det, når jeg ikke har haft kendskab til det."

Var der andre på bispekontoret, der kendte til de her sager?

"Det kan jeg ikke forestille mig. Det er jo en formodning. Men ingen har sagt noget, så jeg har ikke grund til at tro andet end, at det er der ingen, der har."

For få uger siden blev en katolsk præst fritaget for tjeneste, mens kirken fører en tjenstlig undersøgelse mod ham. Han er den fjerde i rækken af katolske præster herhjemme, som er blevet suspenderet. Præsten fik i 2005 en dom for at besidde børneporno. Han fortsatte sit virke som præst helt frem til i dag – ifølge kirkens ledelse fordi ingen vidste, at han var blevet dømt.

Hvordan kan du være biskop for en præst og ikke vide, at hans sag er blevet behandlet af det danske retsvæsen?

"Der er åbenbart ingen meldepligt hos de danske myndigheder. Jeg har hørt, at Kirkeministeriet bliver underrettet, hvis en ansat i folkekirken har været gennem retsvæsenet, men i den katolske kirke får vi ikke en tilsvarende service."

Er det ikke et problem, at du som biskop ikke ved, at en præst har været gennem det danske retssystem efter mistanke om overgreb?

"Jo, det er det da. Jeg synes også, at vi burde underrettes på samme måde, som det sker for folkekirkens vedkommende."

Hvem står med ansvaret?

"Det gør de, der har ansvaret for systemet. En folkekirkepræst, der begik overgreb, ville som allerede nævnt have været indberettet til Kirkeministeriet. Men vi er ikke en del af det offentlige system."

Står du med et ansvar?

"Nej. Jeg står med ansvaret for, hvordan jeg reagerer på de informationer, jeg rent faktisk får."

Kan du gøre noget fremover, så du bliver informeret og dermed måske kan gribe ind tidligere, hvis der er mistanke om overgreb begået af præster?

"Vi står foran at skulle revidere vores beredskabsplan, og i den forbindelse vil det være naturligt at undersøge, om retsvæsenet vil ændre praksis og informere os, hvis en præst er blevet dømt."

Hvorfor beder du ikke bare præsterne om at fortælle dig, hvis de bliver anmeldt?

"Fremadrettet set kunne det være en god ting at gøre, og så ville vi kunne handle hurtigere. Det skal vi have ro til at tænke igennem."

To af de fire suspenderede præster siger, at de ikke ved, hvad de anklages for. Hvad siger du til det?

"Det er ikke rigtigt, at de ikke ved, hvad de er anklaget for. Det ville være farceagtigt at suspendere nogen, der ikke ved, hvad de er anklaget for. Det passer simpelthen ikke."

Biskoppen i Sverige er klar til at gå af efter kritik af hans håndtering af anklager om seksuelle overgreb. Der er tale om færre sager end i Danmark. Vil du som den svenske biskop sige, at du er klar til at gå af?

"Nej, det vil jeg slet ikke sige noget om. Det er fuldstændigt irrelevant at tale om at gå af på det nuværende grundlag. Det ville samtidig være forkert at sige, vi har gjort alting rigtigt, før vi ved, hvad advokatundersøgelsen viser. Så nu vil vi afvente undersøgelsen."

Mener du, at du har tacklet de seneste måneder godt nok?

"Vi kan altid blive bedre. Det er jo første gang, vi har sådan en koncentration af anklager om seksuelle overgreb i den katolske kirke i Danmark. Jeg er blevet klogere både mediemæssigt og i forhold til, hvordan man tackler sådan nogle sager."

Hvad ville du have gjort anderledes?

"Det er for tidligt at svare på. Det må komme an på, hvad advokatundersøgelsen viser."

Når du siger, I er blevet klogere, må der også være noget, du kunne have gjort anderledes.

"De sager, vi først har fået kendskab til nu, og det er jo langt de fleste, har vi af gode grunde ikke kunnet behandle anderledes, end vi gør nu. Vi kunne måske have været mere offensive i forhold til at informere folk om, at de havde mulighed for at træde frem med deres oplevelser. Men alene det, at vi lavede en beredskabsplan og uddelte informative foldere, længe inden det her brød løs, kan selvfølgelig ses som en opfordring til folk om at melde sig, hvis de havde været udsat for overgreb."

I er gået fra ikke at ville undersøge fire-fem tidligere sager til at indvilge i en uvildig advokatundersøgelse. Hvorfor ombestemme sig?

"Det har noget med antallet af sager at gøre. Hvis der bare var kommet en enkelt sag mere, var den blevet tacklet i overensstemmelse med vores egen beredskabsplan. Men problemet udviklede sig til et stort problem hen ad vejen."

Burde du have handlet hurtigere og gjort mere for at finde ud af, om der var flere mennesker, der havde været udsat for overgreb i den katolske kirke?

"Nej, det synes jeg ikke. Og nu skal vi tænke fremadrettet. Det handler om at forebygge, at sådan noget nogensinde kan ske igen."

johansen@kristeligt-dagblad.dk