Det sagde Anders Fogh

"I mit syn på religion er jeg stærkt påvirket af Jesu berømte ord: Giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er. Med Luthers to-regimente-lære er det nærliggende at tage disse ord som udgangspunkt for en skelnen mellem det verds-lige og det åndelige, mellem det politiske og det religiøse."

"Kirken har ikke – og skal ikke have nogen – ydre magt. Og ingen kan tale på dens vegne. Det er godt, for derved mindsker vi risikoen for, at en snæver kreds tiltager sig retten til at udlægge de hellige tekster på en bestemt måde. Derfor afviser jeg også kategorisk enhver tanke om at lade folkekirken lede af et kirkeråd eller en synode."

"Vi bør fastholde en samfundsordning, hvor love og regler er hævet over og neutrale i forhold til for eksempel religiøst motiveret klædedragt eller madkultur. Det er netop et personligt anliggende – også i det offentlige rum. ... I det hele taget kunne det bidrage til religiøs fred i det offentlige rum, hvis vi var meget mindre optaget af religiøse symboler. Det er voldsomt, som det kan hidse gemytterne op at se en muslimsk kvinde bære tørklæde. Lad dog dem om det."

Ovenstående citater er fra statsminister Anders Fogh Rasmussens indlæg i dagbladet Politiken lørdag den 20. maj 2006.

Følgende citater er fra interviewet med stats- ministeren i Deadline på DR 2, søndag den 21. maj 2006:

"Jeg er medlem af folkekirken og har også i artiklen gjort meget klart, at det for mig er vigtigt – jeg kalder det radikal virkning – at indsætte en instans, som er over mennesket, nemlig det, at så kan intet menneske ophøje sig selv til at være den ultimative etiske normgiver, og derfor har jeg bekendt mig klart til et kristent udgangspunkt."

På spørgsmålet om, hvor stor en rolle religionen spiller for sammenhængs-kraften her i landet, svarer statsministeren:

"Den spiller vel mindre rolle i Danmark end i så mange andre samfund, men jeg tror da ubevidst ... så spiller den da en rolle, altså det spiller da en rolle for sammenhængskraften i det danske samfund, at det massive flertal af danskere er kristne og er medlemmer af folkekirken. Og der er nogle traditioner, og der er noget kultur og historie knyttet til det, som selvfølgelig er med til at få det danske samfund til at hænge sammen."

Og senere:

"Det er klart, at hvis tolv tegninger kan sætte så voldsomme følelser igang, så er det med til – synes jeg – at true noget af den sammenhængskraft, vi har haft i det danske samfund."

"Den store fordel ved den folkekirkelige ordning, vi har, er, at staten holder – sådan set – fingrene væk fra det, der hedder kirkens indre liv. Staten har ikke nogen religion. Staten blander sig ikke i det religiøse liv – det er folkekirkens indre liv, det styrer menighederne selv."

Find links til interviewene med statsministeren på

kristeligt-dagblad.dk