”Det var måske lige i overkanten”

Det blev en stor sag, da Frederiksberg Slotssogn i 2004 bestilte fire messehagler til omkring en million. Bestillingen blev ændret, og regningen endte på 400.000 kroner. Menighedsrådsformand indrømmer, at det blev ”lidt for flot”

I Frederiksberg Slotskirke bestilte man i 2004 messehagler designet af Bjørn Nørgaard, men endte dog med kun at købe én, til 400.000 kroner. Arkivfoto.
I Frederiksberg Slotskirke bestilte man i 2004 messehagler designet af Bjørn Nørgaard, men endte dog med kun at købe én, til 400.000 kroner. Arkivfoto.

Frederiksberg Slotskirke fik i 2004 designet fire messehagler af kunstneren Bjørn Nørgaard.

De gamle var slidte, så der skulle fremstilles nogle nye. Et udvalg blev nedsat til at finde en kunstner, og Bjørn Nørgaard blev valgt til opgaven.

Da nyheden om den kommende investering kom frem, lød der imidlertid kritik fra flere fronter, fordi regningen for fire messehagler ville beløbe sig til omkring en million kroner.

Daværende kirkeminister Tove Fergo (V) kritiserede menighedsrådet for at ødsle med pengene, og det endte med, at Frederiksberg Slotssogns menighedsråd i stedet for at købe fire messehagler kun købte en enkelt.

Regningen endte på 400.000 kroner, da der også skulle betales for stof og tegninger til de øvrige tre messehagler, der var blevet bestilt.

Karsten Bundgaard er i dag formand for Frederiksberg Sogns menighedsråd. Han sad også i menighedsrådet i Frederiksberg Slotssogn i 1998, da man begyndte at drøfte indkøbene, men var udstationeret i forbindelse med sit arbejde, da bestillingen blev afgivet.

Han husker dog tydeligt sagen.

”Man havde kigget på forskellige designere, der var sparet sammen i mange år, og da det skulle være rigtig fint, så valgte man Bjørn Nørgaard.”

Hvorfor skulle det være rigtig fint?

”Det ved jeg heller ikke, om det skulle være, men i hvert fald stoppede man og sagde, det blev for dyrt, da den første messehagel var lavet. Det blev simpelthen for dyrt, og man blev nok fanget lidt i, at man var gået i gang med projektet.

Tænkte I over prisen?

”Der blev tænkt over prisen i anden omgang. Det blev for ekstravagant, og vi er glade for, at det stoppede, og så er den egentlig ikke længere.”

Hvad tænker du om kritikken i dag?

”Jeg vil godt indrømme, at folkekirken indimellem har købt nogle lidt for dyre ting. Både møbler og lamper. Med eksemplet her blev det måske også lidt for flot. Men på den anden side er Bjørn Nørgaard ikke nødvendigvis dyrere end andre. Senere brugte vi ham som konsulent for at få et kunstnerisk indspark, og der var han ikke dyrere end andre. Folkekirken skal også købe gode ting, for vi passer godt på dem, men det her var måske lige i overkanten,” siger Karsten Bundgaard.