Domprovst taler for imam-uddannelse på teologisk fakultet

MED AFSTEMNING: Statsfinansieret uddannelse for imamer vil styrke integrationen, mener domprovst og islamekspert. De Radikale bakker op, men Venstre afviser

Imam holder tale ved fredagsbøn i moske i Københavns Nordvestkvarter. Imamer.
Imam holder tale ved fredagsbøn i moske i Københavns Nordvestkvarter. Imamer. Foto: Jacob Nielsen Denmark.

Danmark skal have en statsfinansieret uddannelse for imamer. Det mener domprovst og formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaard, som også er med i den komité, der i sidste uge præsenterede ønsket om en stormoské, hvor sproget skal være dansk.

Uddannelsen for muslimske ledere kunne helt oplagt ligge under teologifaget på universiteterne, mener Anders Gadegaard.

LÆS OGSÅ:
Flere lande indfører lovgivning om religiøse symboler

Jeg håber og tror på, at der kan oprettes en statsstøttet, dansk imamuddannelse. Jeg så også gerne, at de teologiske fakulteter bød ind på opgaven, siger han med henvisning til, at teologi er et konfessionsløst fag, det vil sige uden tilhørsforhold til noget trossamfund.

Anders Gadegaard kender mange muslimer, der savner imamer med kendskab til dansk kultur.

Imamer, der uddannes i udlandet, kommer til som fremmede og forstår ikke den sammenhæng, de skal tale ind i. En imamuddannelse kunne inkorporere viden om dansk kulturhistorie og religionshistorie. Det ville være en kæmpe fordel for imamerne, at de fik hele den sammenhæng med, som danske præster har som en selvfølge. Det vil helt sikkert være en integrationsmæssig fordel.

Hvor går grænsen for dig er du tilhænger af statsfinansieret uddannelse af alle religiøse ledere?

Jeg kan ikke sige præcis, hvor grænsen går. Jeg ved bare, at når der er mellem 200.000 og 300.000 muslimer i Danmark, forekommer det helt oplagt med en imamuddannelse. Jeg er ikke så optaget af alle mulige meget små religiøse mindretals vilkår det er en helt anden situation, siger han.

Forslaget bakkes op af islamekspert og adjungeret professor ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet, Jørgen S. Nielsen. Ifølge ham er det et problem, at imamer ikke uddannes i det land, de skal virke i.

Spørgsmålet er, hvordan man gør det på en bæredygtig måde, når nu efterspørgslen er så forholdsvis lille. Man kunne forestille sig en form for samarbejde mellem islamuddannelsen på humaniora og den teologiske uddannelse og de muslimske samfund. Jeg ved, at det ville få visse kolleger på universitetet op i det røde felt. Men jeg kan ikke se nogen principielle grunde til, at det ikke kan lade sig gøre, siger han og nævner, at en oplagt konsekvens derfor vil være et muslimsk pastoralseminarium, svarende til præsternes i folkekirken.

Muslimernes Fællesråd, en sammenslutning af muslimske foreninger med cirka 35.000 medlemmer, er begejstret for forslaget.

Det lyder fornuftigt med tilknytning til universiteterne, og vi er ikke lukkede for at blive del af den teologiske uddannelse, siger talsperson Mustafa Gezen.

Forslaget møder politisk opbakning hos De Radikales integrationsordfører Liv Holm Andersen.

Jeg tror, at det er fuldstændig rigtigt, at imamer med større indblik i og kontakt til det danske samfund vil være en fordel. Det er dog ikke en enkel ting at oprette en helt ny uddannelse, og vi skal også overveje, hvad vi så vil gøre med andre religiøse gruppers ønske om samme. For hvor stort skal et mindretal være, før offentligheden bekymrer sig om dets mulighed for at få forkyndere?, siger hun.

Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, ser derimod forslaget som et forsøg på at købe sig til aflad over at være dansker.

Der er ved at udvikle sig en rigtig kedelig tendens til, at vi undskylder for hele vores grundlag og historie og det, der har gjort os til danskere. Vi forsøger at købe os til god integration. Det gælder diskussionen om en stormoské, om statsfinansierede imamer, om hvad man må spise i daginstitutioner, og om vi må fejre kristne højtider i daginstitutioner. God integration kommer af, at vi viser det frisind og de kristne værdier, vores land er bygget på, siger hun og tilføjer:

Der står heller ingen steder, at man skal være kristen for at gå på teologistudiet. Det er åbent for alle, også for muslimer.