DR-chef: Kan vi gøre flere interesserede i trosstoffet, skal vi selvfølgelig det

Besøg hos shamaner og mystikere gør ikke DR-programmet Den 2. Dimension useriøst eller irrelevant for folkekirkemedlemmer, siger chef for DRs trosredaktion og programansvarlig Rikke Hedman

Rikke Hedman, program-ansvarlig og chef for DR’s trosredaktion. –
Rikke Hedman, program-ansvarlig og chef for DR’s trosredaktion. –. Foto: DR.

Rikke Hedman, hvorfor bringer I et program, der i høj grad fokuserer på de meget små trosretninger i Danmark, som eksempelvis shamanisme og mysticisme?

Alle, der er med i serien, er troende mennesker, der gennem ritualer oplever en kontakt til noget større end dem selv. Det er et fællestræk på tværs af religioner, og derfor er det ikke afgørende, om det er den ene eller anden religion, vi møder. Men tre af vores otte afsnit omhandler faktisk kristne ritualer.

Er der ikke en risiko for, at mange danske folkekirkemedlemmer, som udgør en stor del af DRs seere, vil finde programmet useriøst eller irrelevant?

Der er tale om en serie, hvor vi går tæt på ritualerne og folder den troendes dimension ud, hvilket, jeg synes, er en vildt seriøs måde at behandle emnet på. Selvom man er medlem af den danske folkekirke, kan man godt interessere sig for den åndelighed, der er hos medlemmer af andre religiøse retninger.

LÆS OGSÅ: Kristian Leth: Man forstår ikke tro, før man har følt den

DR har tidligere fået kritik for ikke at dække kristendommen kvalificeret og for at have nedtonet kirkedækningen. Tror du, at programmet her vil øge den kritik?

Nej, det tror jeg bestemt ikke, for vi giver netop også plads til de kristne ritualer.

Kan man se programmet her som et skridt i retning af en mere kulørt og oplevelsesbetonet dækning af religionsstoffet på DR?

3Nej, det synes jeg ikke, for vi går netop ind under huden på ritualerne, og de elementer, der gør, at mennesker synes, de bliver en del af noget større. Selvfølgelig producerer vi det også på en moderne måde, for hvis vi kan gøre flere interesserede i trosstoffet, så skal vi selvfølgelig det. Man kan vælge at formidle tungt, fagligt stof på en tung og uinteressant måde, men man kan også vælge den modsatte grøft, uden at det bliver let og ligegyldigt. Jeg synes, vi i programmet formidler de forskellige trosoplevelser på en måde, der appellerer bredere, men bevarer fagligheden. Det samme har vi gjort med tidligere trosprogrammer, som Bertelsen på Caminoen og Livet efter livet fra i år. Jeg håber, denne serie kan få flere nye seere til trosstoffet på DR K. Kristian Leth har en personlighed, der spænder vidt, og han taler et sprog, rigtig mange mennesker kan identificere sig med og læne sig op ad.