Ekspert: Ny departementschef vil spille minimal rolle

Den tidligere departementschef i Justitsministeriet Anne Kristine Axelsson tiltræder mandag som ny departementschef i Kirkeministeriet

Mandag er det skiftedag på kontoret i Kirkeministeriet, når Anne Kristine Axelsson, forhenværende departementschef i Justitsministeriet, afløser Henrik Nepper-Christensen.
Mandag er det skiftedag på kontoret i Kirkeministeriet, når Anne Kristine Axelsson, forhenværende departementschef i Justitsministeriet, afløser Henrik Nepper-Christensen. . Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

Mandag er det skiftedag på kontoret i Kirkeministeriet, når Anne Kristine Axelsson, forhenværende departementschef i Justitsministeriet, afløser Henrik Nepper-Christensen, der har siddet på posten siden 2007 og som nu går på pension.

Anne Kristine Axelsson kommer til Kirkeministeriet med en række meget omtalte sager bag sig fra sin tid som departementschef i Justitsministeriet.

Blandt andet var hun i en periode bortvist fra ministeriet på grund af den såkaldte Pet-sag. Sagen endte med at koste Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, efter at det kom frem, at Bødskov sammen med Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow havde fabrikeret en såkaldt nødløgn om, at det var politidirektør Johan Reimanns kalender, der forhindrede Folketingets Retsudvalg i at besøge Christiania, mens det i virkeligheden var Pia Kjærsgaards tilstedeværelse på Christiania, der var årsagen.

Ifølge journalist og politisk kommentator ved Altinget Erik Holstein betyder departementschefens styrke meget for ministeriets gennemslagskraft både internt i en regering og for ministeriets rolle i offentligheden.

Derfor er det også i de mindre ministerier som Kirkeministeriet væsentligt, hvem der sidder på posten som departementschef.

”Hvis der sidder en stærk departementschef i et ministerium, er der mulighed for at få en ganske høj grad af indflydelse,” siger Erik Holstein.

Han understreger dog samtidig, at efterdønningerne fra de skandalesager, der det seneste år har klæbet til Anne Kristine Axelsson, formentlig kommer til at være afgørende for, hvor offensivt hun vil gå til værks i rollen som departementschef i Kirkeministeriet.

Samtidig er hendes muligheder for at gøre det også i praksis begrænsede.

”Axelsson står på nuværende tidspunkt ekstremt svagt, også selvom hun formentlig er fagligt dygtig. Hendes prestige er for nuværende lav, og hun bliver mødt med en ekstremt stor mistillid i politiske kredse. Derfor bliver det formentlig også svært for hende at mobilisere det helt store engagement i ministeriet med den bagage, hun kommer til ministeriet med. Derfor er det også svært at forestille sig, at hun kommer til at lancere de helt store tiltag som departementschef. Hun kommer formentlig til at få en langt mere tilbagetrukket administrativ rolle, mens de større initiativer, hvis der da kommer nogen, i højere grad vil ligge på Kirkeministeriets bord i den kommende tid,” siger Erik Holstein.