Eksperter: Biskopper kan påvirke organdonation ...måske

Biskoppers udtalelser om organdonation har en vis vægt. Men ikke meget og ikke af religiøse årsager, mener retorikprofessor og reklamemand

Når en biskop taler, spidser vi ørerne. Derfor er det godt for debatten om organtransplantation, at to biskopper nu har meldt ud, at de bakker op om organdonation, mener eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med. -
Når en biskop taler, spidser vi ørerne. Derfor er det godt for debatten om organtransplantation, at to biskopper nu har meldt ud, at de bakker op om organdonation, mener eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med. -. Foto: Medicimage Ltd.

"Biskopper opfordrer til organdonation". Det er overskriften på dagens tophistorie på etik.dk. To biskopper udtaler, at det er en god ide og en næstekærlig handling at melde sig som donor.

LÆS OGSÅ: Biskopper opfordrer til organdonation

Men har det i det moderne, sekulariserede Danmark nogen betydning, hvad to biskopper siger i en sag som denne? Kan det få flere til at blive organdonorer?

Ja til første. Tja... Til det andet. I hvert fald i følge to eksperter i kommunikation, som Kristeligt Dagblad har talt med.

Frederik Preisler fra reklamebureauet MENSCH har blandt andet lavet kampagner for Dansk Røde Kors og SKAT. han siger, at når emnet er et som organdonation, er en biskop en bedre talsmand end en almindelig kendis.

"Det har en anden betydning, når en biskop udtaler sig, for man må gå ud fra, at det er mennesker, der har overvejet livet og døden mere end andre," siger han og fortsætter:

"At tage stilling til organdonation er en virkelig eksistentiel problematik, og der tror jeg, at det har en betydning for debatten, at cheferne i kirken blander sig og siger, 'det bliver du nødt til at tage stilling til.' Og at de selv tager klar stilling."

Han tror dog ikke, at det får talrige mennesker til at tilmelde sig Donorregisteret. For med hensyn til organdonation er der "ingen hurtige løsninger," siger han og konkluderer om biskoppernes autoritet og indflydelse i dag:

"Jeg tror stadigvæk, biskopperne har noget at skulle have sagt i debatten, men det er klart at deres gennemslagskraft er blevet mindre. Ingen tvivl om det."

Hvis du skulle lave en kampagne for at få danskere til at tilmelde sig Donorregisteret, ville du så bruge biskopperne?

"Jeg ved ikke, om det var lige der, jeg ville starte."

Professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock har nogenlunde samme, forsigtige vurdering af, hvor meget danskerne generelt set lytter til biskopper. Om bispeembedet siger han:

"Jeg tror såmænd, det har stor vægt, men ikke af religiøse grunde. Fordi her er nogle ansvarlige og kloge og anstændige mennesker, som tænker over, hvad de siger, og som ikke farer ud og råber og skriger hele tiden."

QUIZ: Test din viden om organdonation

"Vi har så mage højtråbende debattører og klummeskrivere, og der er ingen grænser for, hvor meget de skruer op for retorikken. Og jo mere de skuer op, jo mere inflation går der i den," siger han og peger på biskopperne som en slags modvægt:

"Biskopperne er 'old school'. Dem er der ikke så mange af, og derfor lytter man nok til dem," siger retorikprofessoren, som i den konkrete sag med en opfordring til at blive organdonor tvivler på, at det får ret mange til at gøre det.

LÆS OGSÅ: Det mener verdensreligionerne om organdonation

Hos Transplantationsgruppen tror formand Jan Rishave heller ikke, at effekten bliver "det helt vilde," siger han.

"Men vi er lykkelige for alle, der bakker op om det her. Biskopper har, vil jeg tro, fat i andre dele af Danmarks befolkning end for eksempel skuespillere."

Hver uge dør en person i Danmark, mens han eller hun venter på et nyt organ.

TEMA: Organdonation

Den radiotransmiterede morgenandagt fra Vor Frue Kirke, Domkirken i København.
Den radiotransmiterede morgenandagt fra Vor Frue Kirke, Domkirken i København. Foto: Foto: Leif Tuxen