Elsebeth Egholm: Folkekirken er skrækkelig, når den forsøger at være moderne

Krimiforfatter Elsebeth Egholm kan ikke tage til en gudstjeneste uden at komme til at græde. Til gengæld hader hun politiserende præster

Ifølge krimiforfatter Elsebeth Egholm er musikken og salmerne det bedste ved folkekirken.
Ifølge krimiforfatter Elsebeth Egholm er musikken og salmerne det bedste ved folkekirken. . Foto: Brian Rasmussen.

Hvad er dit eget forhold til folkekirken?

Jeg er både døbt og konfirmeret og har aldrig overvejet at melde mig ud. Bestemt ikke. Jeg er ud af en kristen kultur og en kristen tro, selvom det med troen nok er blevet et lidt mere abstrakt begreb for mig med tiden."

"Fra min musikbaggrund har jeg en del venner, som arbejder i folkekirken. Så selvom jeg ikke kommer der jævnligt, har jeg et meget godt kendskab til, hvad der sker. Jeg følger livet i folkekirken med stor interesse.

LÆS OGSÅ: Arno Victor Nielsen: Jeg befinder mig bedst hos de business class-kristne

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Musikken og salmerne er det bedste. Jeg kan næsten ikke komme i kirke uden at begynde at tude, og det skyldes altså meget sjældent prædikenerne. Det er især de gode klassiske salmer, der siger mig noget. Samspillet mellem ordene, melodien, lyden af orgelet og atmosfæren i kirkerummet kan være en helt hellig oplevelse for mig."

"Jeg kan også godt lide, at folkekirken er så stædig i forhold til at forandre sig. Det er ikke, fordi jeg er stokkonservativ, og jeg går bestemt ind for, at homoseksuelle skal kunne vies. Men det er værd at værne om ritualerne uden at gøre dem underholdende. Den helt klassiske gudstjeneste, synes jeg, er meget fin. Jeg bryder mig ikke om, hvis det bliver for poppet. Mange af de moderne tiltag med, at nu skal vi alle komme hinanden ved, smarte aktiviteter og halleluja er skrækkelige. Jeg kunne ikke selv finde på at foreslå, at der skal spilles Om lidt bliver her stille ved en begravelse.

Hvad er det værste ved folkekirken?

Det er alle de intriger, der er. Udadtil skulle folkekirken helst gå forrest som et godt eksempel. Og en præst skulle gerne hæve sig lidt over andre og være mere tilgivende og storsindet. Men sådan er det bare meget sjældent."

"Der er ikke mange steder, hvor man finder mere nid og nag end i den danske folkekirke. Når jeg hører historier fra folk, der arbejder i kirkerne, får jeg tanken, at der er noget fundamentalt galt med strukturen i kirken i forhold til, hvem der bestemmer."

"Det er også frygteligt, når præster politiserer. Hvis jeg kommer i kirke, er det altså ikke for at få at vide, hvad jeg skal mene rent politisk. Ligegyldigt hvad man stemmer på, bør kirken have noget at tilbyde en. Jeg er ud af en familie med selvstændigt erhvervsdrivende, som altid havde en høne at plukke med præsten. Det er nok nogle klassiske konflikter, der er gået i arv til mig. Jeg kan godt blive knotten på præsterne.

Det værste og det bedste
Kristeligt Dagblad spørger hen over sommeren en række personer om, hvad de synes, der er det værste og bedste ved folkekirken. Næste gang er det mellemøstanalytiker og radiovært Naser Khader, der svarer på spørgsmålene.