En god dag at tage varsler

Kyndelmisse var en næsten glemt fest, men nu genoplives den af sognepræster

Ricardt Riis anklager Ungdomshusets brugere for at dehumanisere enhver politibetjent, "så man uden mindste samvittighedsnag har kunnet lemlæste eller dræbe ham, hvis det kom dertil." -
Ricardt Riis anklager Ungdomshusets brugere for at dehumanisere enhver politibetjent, "så man uden mindste samvittighedsnag har kunnet lemlæste eller dræbe ham, hvis det kom dertil." - .

»Hvis det blæser på kyndelmisse, så 18 kællinger ikke kan holde den 19., forsvinder kulden snart«. Sådan lyder et af mange varsler på 2. februar, som er præcis midt på vinteren. Den dag hvor bonden i gamle dage helst skulle have halvdelen af forrådet tilbage.

Sognepræst i Jersie ved Solrød Christina Inés Wandel bruger dog ikke dagen til at spå om fremtiden, men hun er en af de sognepræster, som i disse år har genopfundet kyndelmisse som en anledning til at invitere sognebørnene i kirke.

- Den katolske kirke indvier alterlys til hele året ved kyndelmisse, og det har jeg ladet mig inspirere af til at holde en gudstjeneste med de gode vintersalmer og syv bibeltekster om lys. Så tænder jeg et lys i den syvarmede stage på alteret ved hver læsning, fortæller Christina Inés Wandel.

Biskop over Roskilde Stift har udgivet et idekatalog til særlige gudstjenester, og i det foreslås, at præsterne genoptager den gamle fest i kirken og »i overført betydning standser ... op midt i vinterens mørke og overvejer, om man har forråd af lys til at klare den sidste halvdel af vinteren«. Desuden foreslår kataloget, at man spiser kyndelmisse-pandekager og bringer en opskrift på dem, men i gamle dage spiste man flæsk, da det skulle modvirke rygsmerter eller julebrød mod hovedpine og hugormebid.

I dag er kyndelmisse bedst kendt fra St. St. Blichers digt »Det er hvidt derude«, hvor »kyndelmisse slår sin knude«.

- Kyndelmisse betyder lysmesse - eller messe med kandelabre. Den skaber lys på vinterens strengeste dag, og kyndelmissens knude eller »Kjørmes Knud« er en anden måde at beskrive en knuende frost, fortæller Christina Inés Wandel.

Kyndelmisse blev afskaffet som helligdag i 1770 af Struensee, men dermed er varslerne jo ikke nødvendigvis sat ud af kraft. »Hvis det er tøvejr på kyndelmisse bliver høsten god, for Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø«. »Hvis det sner kommer våren tidligt«, og »hvis lærken høres første gang kyndelmissedag bliver det tidligt forår«, oplyser Dansk Historisk Fællesråd.