Bent Lexner fejrer jødisk fest i en løvhytte i baggården

Ifølge Toraen varer løvhyttefesten syv dage, hvor jøderne skal opholde sig i hytterne for både at spise og sove. Det er en højtid til minde om jødernes flugt fra Egypten. Mød tidligere overrabbiner Bent Lexner

Bent Lexner i løvhytten i en baggård på Østerbro. Her spiser og sover familien under den jødiske løvhyttefest.
Bent Lexner i løvhytten i en baggård på Østerbro. Her spiser og sover familien under den jødiske løvhyttefest. Foto: Leif Tuxen.

I disse dage fejrer jøder verden over sukkot, løvhyttefesten. Tidligere overrabbiner Bent Lexner har derfor en løvhytte stående i baggården på Østerbro i København.

Det er et skur af træ, hvor familien spiser, synger og sover under højtiden.

Ifølge Toraen varer festen syv dage, hvor jøderne skal opholde sig i hytterne for både at spise og sove. Det er en højtid til minde om jødernes flugt fra Egypten, herunder at jøderne i de 40 år i ørkenen byggede små hytter af løv, hvor de kom frem på deres vandring.

Der er ikke meget plads i baggården på Østerbro i København. Men løvhytten i anledning af højtiden, der på hebraisk hedder sukkot, skal der være plads til.
Der er ikke meget plads i baggården på Østerbro i København. Men løvhytten i anledning af højtiden, der på hebraisk hedder sukkot, skal der være plads til. Foto: Leif Tuxen

Bent Lexner og hustruens børn og børnebørn har dekoreret hytten. Nogle af tegningerne har hans voksne børn kreeret, da de var små, andre er kommet til fra børnebørnene.

Der må dog ikke være hverken plastik eller andre ikke-nedbrydelige effekter i materialerne til hytterne, for de skal minde om dem, jøderne byggede under ørkenvandringen.

Desuden er der huller i taget, så man kan se stjerner, og hvis man sidder i ”sukkah”, der betyder løvhytte, i Danmark, kan det godt være en kold omgang at overnatte.

Løvhytten er klar til middage og samvær med familien.
Løvhytten er klar til middage og samvær med familien. Foto: Leif Tuzen

Hvert år skriver Bent Lexner til naboerne i ejendommen, om de må sætte hytten op, hvorefter han får lov til at have den stående under højtiden.

I den periode må man ikke tænde elektrisk lys, men den tidligere overrrabbiner har et automatisk tænd og sluk-ur, og det er ikke en overtrædelse af jødisk lov.

Ud over løvhyttefesten, er mandag og tirsdag også festdage. Det er Toraens glædesfest, hvor Tora-læsningen slutter, hvorefter jøderne begynder forfra med læsning af Toraen. Den jødiske højtid slutter på tirsdag.