Er der plads til Grundtvig og Kierkegaard på universitetet?

Er der plads til Grundtvig og Kierkegaard på det moderne universitet? Er der plads til at tale jævnt om alt ...

Er der plads til Grundtvig og Kierkegaard på det moderne universitet? Er der plads til at tale jævnt om alt det høje, som Grundtvig sagde, eller er de teologiske forskere blevet for specialiserede med snævert fokus på at publicere peer reviewede artikler og state of the art-forskning på det globale marked for vidensproduktion? Ph.d. og lektor Lars Sandbeck kritiserer universiteterne for at svigte den brede formidling, mens kirkehistoriker ved Århus Universitet Carsten Bach-Nielsen mener, at teologien udfylder sin naturlige plads i et moderne samfund, hvor der også er fokus på andet end åndsvidenskab. - Illustration: Erik Ambjørn Foto: Illustration: Erik Ambjørn

Det moderne universitet dyrker specialisten, men forsømmer det store overblik og den brede samfundsdebat, mener ph.d. og forfatter. Vrøvl, siger kirkehistoriker, som mener, at teologien udfylder sin rolle i en samtid, hvor åndsvidenskaberne fylder mere end nogensinde

Coelestem adspicit lucem. Sådan står der over døren til Københavns Universitets hovedbygning.

Ordene, som også er Københavns Universitets officielle motto, er formuleret af daværende teologiprofessor Hagen Hohlenberg tilbage i 1830'erne og betyder på dansk, at den, det vil sige ørnen som symbol på menneskeånden, skuer det himmelske lys.

Det var dengang, salmedigteren og teologen N.F.S. Grundtvig satte scenen for den folkelige debat og samtale, og en ung Søren Kierkegaard studerede teologi i København. Hvor teologen endnu havde en privilereget position i samfundet, hvorfra han kunne udbrede sig om historie, politik, kultur og filosofi.

Men teologiens guldalder er forbi. Skulle Københavns Universitet have nyt motto i dag, er det sandsynligt, at man vil lægge vægt på mere håndgribelige størrelser. Religiøst billedsprog og universitetets historiske kobling til kirke og kristendom er ikke noget, et moderne universitet ”brander” sig på.

Fra at være det centrale fakultet ved Københavns Universitets grundlæggelse i 1479 er teologien gradvist blevet lillebroderen i universitetsverdenen

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.