Pensioneret overlæge: Det er en tam tankegang, at tilværelsen kun kan rumme, hvad et menneske kan fatte

Willy Hanghøj-Petersen - her fotograferet i Trinitatis Kirke i København - ser det som en ...

Willy Hanghøj-Petersen - her fotograferet i Trinitatis Kirke i København - ser det som en ”kulturkatastrofe”, hvis folkekirken ikke overlever et truende forfald. Derfor hans appel til de ”kulturkristne”. - Foto: Petra Theibel Jacobsen

Pensioneret overlæge Willy Hanghøj-Petersen er gået kinesiske formand Mao i bedene, men hans ”Den Lille Lilla” er skrevet til den store gruppe af kulturkristne, som folkekirken ikke kan undvære

Formand Maos ”Den Lille Røde” var obligatorisk læsning under Den Kinesiske Kulturrevolution i 1960'erne. Nu, 50 år senere, kommer så ”Den Lille Lilla”.

Som Maos bog udgives den i et praktisk lommebogsformat, men det røde bind er erstattet af adventsfarven lilla eller violet, og indholdet ligger langt fra formand Maos røde revolutionære tanker.

”Den Lille Lilla” er derimod skrevet som et forsvar for den svage tro og tilegnet de såkaldte ”kulturkristne”, som, fastslår forfatteren, pensioneret overlæge Willy Hanghøj-Petersen, er helt nødvendige, hvis folkekirken skal overleve et truende forfald.

Skal kirken forebygge en sådan ”kulturkatastrofe”, som Hanghøj-Petersen ser det som, må den appellere til denne store gruppe: til dem, der uden at være kirkeligt aktive, alligevel har et positivt forhold til kirken.

”Alle dem, hvis tro ikke er stærk nok til, at deres kirkegang bliver til mere end juleaften og de store familiebegivenheder,” som det anføres i bogen.

For denne gruppe udgør omkring totredjedele af folkekirkens medlemmer, så hvis de stod af, havde vi ganske enkelt ikke længere en folkekirke, argumenterer den 87-årige tidligere overlæge som begrundelse for

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.