Evangelist er en skygge af sig selv

Den kontroversielle bevægelse Evangelist kunne engang samle op mod 2000 tilhængere til stævner. I dag mødes bare 10-15 aktive medlemmer til private møder, siger personer tæt på bevægelsen. Organisationens stifter er i USA

"Som Evangelist ser ud nu, er organisationen en skygge af sig selv. De er ganske få, og der er ikke mange personer fra den tidligere kreds omkring Christian Hedegaard (Evangelists stifter, red.) tilbage," siger Rikke Gottfredsen, videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet. Arkivfoto fra Evangelists sommerfestival 2009.
"Som Evangelist ser ud nu, er organisationen en skygge af sig selv. De er ganske få, og der er ikke mange personer fra den tidligere kreds omkring Christian Hedegaard (Evangelists stifter, red.) tilbage," siger Rikke Gottfredsen, videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet. Arkivfoto fra Evangelists sommerfestival 2009. Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Denmark.

Sammenstød med lokalbefolkningen opstod regelmæssigt, når den kristne missionsbevægelse Evangelist for 5-10 år siden samlede sine støtter til sommerfestival. Da tilslutningen var på sit højeste i slutningen af 2000erne, kunne foreningen trække mellem 1000 og 2000 tilhængere til disse arrangementer, for eksempel i den vestjyske by Arnborg.

Men i dag er den omstridte bevægelse reduceret drastisk. Ifølge en række tidligere medlemmer af bevægelsen er der kun cirka 10 voksne medlemmer tilbage.

Dermed bevæger Evangelist sig i samme retning som den ligeledes omdiskuterede frikirke Faderhuset, der i november bebudede sin egen lukning.

LÆS OGSÅ: Evangelisternes deroute

Jeg kan oplyse, at der kun er en håndfuld tilbage i Evangelist, siger Finn Bentzen, der er bevægelsens tidligere revisor:

Der er ikke mere end omkring 10 voksne medlemmer med børn.

De tidligere Evangelist-medlemmer Jan Grundvad og Eva Maria Jørgensen tilslutter sig vurderingen.

Evangelist er i dag nede på et niveau, hvor de holder møde i bestyrelsesformand René Sørensens stue. Der er mellem 10 og 15 medlemmer tilbage og så et par børn, siger Eva Maria Jørgensen.

Den omdiskuterede organisation har siden oprettelsen i 2000 mødt kritik og er blevet betegnet som en sekt, der franarrer medlemmerne penge. Psykiatere, psykologer og tidligere medlemmer har advaret mod bevægelsens behandlingsmetoder af misbrugere og psykisk syge.

Bevægelsen blev i 2009 ramt af medlemsflugt efter en politianmeldelse om overgreb mod et 11-årigt barn, der angiveligt var blevet udsat for djævleuddrivelse på et Evangelist-møde. Politiet droppede dog hurtigt sagen. I 2010 blev bevægelsen igen kraftigt reduceret, da det meste af ledelsen sammen med omkring 60 andre medlemmer forlod hovedsædet i Gørløse på Sjælland oven på flere år med konkurser og tvangsauktioner.

Rikke Gottfredsen, videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet, bekræfter den drastiske tilbagegang. Hun har gennem deltagerobservation fulgt bevægelsen tæt i flere år.

Som Evangelist ser ud nu, er organisationen en skygge af sig selv. De er ganske få, og der er ikke mange personer fra den tidligere kreds omkring Christian Hedegaard (Evangelists stifter, red.) tilbage, siger hun.

En større gruppe af de sidste tilbageværende medlemmer forlod Evangelist for et halvt år siden, fortæller Eva Maria Jørgensen. Ifølge hende skyldtes gruppens exit blandt andet uenigheder om penge mellem Evangelist-medlemmer og stifter Christian Hedegaard.

En del af årsagen var noget intern gæld. Christian Hedegaard skyldte nogle medlemmer penge. Men det har nok ikke været hele grunden, siger Eva Maria Jørgensen.

Ifølge organisationens hjemmeside befinder Christian Hedegaard sig i dag i Florida i USA. Han er i efteråret udeblevet fra fogedretten i to sager om tvangsauktion. Kristeligt Dagblad har adskillige gange forsøgt at få en kommentar fra Christian Hede-gaard, René Sørensen og andre fra Evangelist, men henvendelserne er ikke blevet besvaret.

I 2010 spurgteKristeligt Dagblad Christian Hedegaard, hvordan han kan tro, at Gud er med ham, når bevægelsen har så mange problemer.

Vi ser kæmpestore mirakler hele tiden. Når vi er ude at prædike, bliver mennesker frelst, udfriet og helbredt. Det viser mig, at Gud er med mig, sagde Evangelist-lederen blandt andet.

Men Evangelist er ligesom den nu opløste frikirke Faderhuset en skrøbelig bevægelse, som før eller siden måtte gå i opløsning. Det mener Tom Thygesen Daugaard, sognepræst i Hårslev, Ting Jellinge og Krummerup Sogne og tidligere leder af Dialogcentret. Han tilføjer, at de to bevægelser er fælles om den amerikansk-inspirerede fremgangsteologi, som fokuserer på rigdom og lykke.

Det måtte ske på et tidspunkt. Fremgangsteologien hviler på, at man har Guds ånd med sig, som bringer sundhed og lykke og økonomisk velstand. Medlemmerne drøner derudad på forventet efterbevilling og i en rus af begejstring. Lederne har garanteret en særlig adgang til Guds kraft og dermed til lykke og fremskridt. Men i det øjeblik, der opstår problemer, og fremgangen udebliver, begynder tiltroen til autoriteterne også at svigte. Så brister boblen, siger han og tilføjer, at der stadig findes andre fremgangsteologiske grupper i Danmark.

Men ikke som de to, hvor teologien knyttes til et magtmenneske med en karismatisk personlighed. Det er helt unikt.