Færre ser kristendom som kriterium for danskhed

Genrebilleder af præst i

Færre danskere ser kristendommen som et kriterium for at være ”rigtig dansk”, og det gælder både for unge og ældre. Foto: Paw Gissel

Sekulariseringen og et generationsskifte har betydet , at færre danskere ser kristendommen som forudsætning for at være dansk. Det er konklusionen i ny undersøgelse. Kirkeministeren mener, at udviklingen skyldes uvidenhed hos danskerne

Færre danskere ser kristendommen som et kriterium for at være ”rigtig dansk”, og det gælder både for unge og ældre. Det viser en international undersøgelse foretaget i 33 lande, heriblandt Danmark.

I 2003 mente 15 procent af den voksne befolkning, at det at være kristen var en meget vigtig forudsætning for at være dansk, men i 2013 var det kun 9 procent, der delte den opfattelse. Blandt de 70-79-årige mente 45 procent i 2003, at kristendom var et meget vigtigt kriterium for danskhed. I 2013 var det nu kun 21 procent, der mente sådan.

Professor Christian Albrekt Larsen fra Aalborg Universitet står bag den danske del af undersøgelsen og er samtidig aktuel med en ny bog om forandringer i danskernes nationale forestilliner.

Ifølge ham skyldes nedgangen i antallet af danskere, der ser kristendommen som afgørende for danskhed, at vi har haft et generationsskifte.

”Hovedårsagen er, at krigsgenerationen er døet ud af analysen, mens en ny er kommet til. For den nye generation betyder religion ikke meget, og buddet er, at det aldrig vil komme til det,” siger Christian Albrekt Larsen.

Det skyldes dog ikke, at der er et ungdomsoprør på vej imod

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.