Steen Skovsgaard: I fasten får man gjort op med nogle ting og vaner

I fasten spiser Steen Skovsgaard vegetarisk og tjekker ikke sin mail så ofte som ellers. Her ses han i sit ...

I fasten spiser Steen Skovsgaard vegetarisk og tjekker ikke sin mail så ofte som ellers. Her ses han i sit hjem. – Foto: Ib Geertsen

Normalt tjekker Steen Skovsgaard sin mail så mange gange i løbet af sin dag, at han end ikke opdager antallet. Men under fasten bliver mailen kun tjekket morgen og aften. Han ser afkaldet som en vej til selverkendelse

Når Steen Skovsgaard, biskop i Lolland-Falsters Stift, påskdag åbner en flaske rødvin og sætter sig til bords omgivet af børn og børnebørn, smager både vin og lam lidt bedre end ellers. For inden påskens store måltid ligger en 40 dage lang forberedelsestid: fasten. For 63-årige Steen Skovsgaard er fasten ikke en byrde, men en gave.

”Fasten er en stille periode med mere tid til læsning og bøn. Det er en lise for sjælen at have den ro, men der kan også være ting, der gør ondt, der kommer frem i fasten, og det kan være fint at have lidt mere tid til at være stille omkring det. På den måde er fasten en gave til os mennesker, vi kan tage imod som en mulighed for at styrkes menneskeligt, mentalt, åndeligt og trosmæssigt,” siger Steen Skovsgaard.

Det er 40 år siden, Steen Skovsgaard fastede første gang. Han blev inspireret af den katolske fastetradition, da han hørte om andre kristnes fasteoplevelser. Sidenhen har fasten været en integreret del af Steen Skovsgaards liv.

Alle hans fire børn er vokset op med, at familien ikke har spist kød under fasten, og han og hans hustru har i løbet af årene udviklet forskellige vegetariske retter. Men hvis han

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.