Fergo afviser at gribe ind i Grosbøll-sag

- Jeg er tryg ved, at Lise-Lotte Rebel har indført et skærpet tilsyn, siger Tove Fergo

Selv om Helsingørs biskop, Lise-Lotte Rebel, er blevet kritiseret for sin behandling af sagen om sognepræst Thorkild Grosbøll, har kirkeminister Tove Fergo (V) fortsat fuld tillid til, at biskoppen lever op til sin tilsynspligt.

Hun afviser derfor blankt at følge juraprofessor Ditlev Tamms opfordring til at gribe ind i sagen og nedsætte en præsteret, sådan som lovgivningen åbner mulighed for. Ditlev Tamm er utilfreds med, at Rebel har valgt at lade Grosbøll fortsætte som præst i folkekirken, og mener, at folkekirken forsøger at smyge sig uden om det faktum, at den er en del af statsapparatet. Sagen fremmer tidspunktet for en adskillelse mellem stat og kirke, ikke for kirkens, men for statens skyld, fastslår han:

- Skal man bevare respekten for staten, må den sikre ordnede forhold, og hvis der inden for staten findes et organ som en folkekirke, som mest har lyst til at være sig selv og ikke vil rette sig efter de regler, der er, så bliver staten nødt til at overveje sine relationer til kirken.

Kirkeminister Tove Fergo siger hertil, at hun ikke har observeret noget skred i udmeldelserne på baggrund af sagen eller fået underskriftsindsamlinger ind på sit skrivebord.

- Jeg har fået nogle henvendelser, men de kan faktisk tælles på et par hænder. Så længe folkekirken har den meget store opbakning i befolkningen, som medlemstallet viser, så mener jeg ikke, man kan sige, at det her har haft indflydelse. Men det er vanskeligt at vurdere på nuværende tidspunkt.

Fergo understreger, at præster i folkekirken naturligvis skal tro på Gud.

- Men om den enkelte præst tror på Gud eller ej eller forkynder uden for eller inden for folkekirkens bekendelsesgrundlag, det er biskoppernes opgave at sikre. Det må jeg i denne sag stole på, at Lise-Lotte Rebel har gjort på bedste vis. Jeg har ikke siddet med ved samtalerne, og jeg må gå ud fra, at hun har gjort tingene, som hun mener, de skal gøres. Jeg er tryg ved, at sagen ligger ved Lise-Lotte Rebel, og at hun har indført et skærpet tilsyn.

- Forkyndelsen hører helt klart til kirkens »indre anliggender«. Her skal ministeren ikke blande sig, fastslår Fergo.

Præste-dommere

I forbindelse med sagen har der været diskussion om præsterettens anvendelighed eller mangel på samme. Denne teologisk-juridiske instans til bedømmelse af læresager blev indført ved lov i 1992 og har siden kun været i brug en enkelt gang. Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, har foreslået, at præsteretterne afløses af et lærenævn. Biskop Søren Lodberg Hvas, Aalborg, har modsat peget på den større retsbeskyttelse i en præsterets-sag.

- Der skal selvfølgelig være retssikkerhed omkring det, vi skal ikke have kættersager i Danmark, men måske trænger loven om præsteretterne til et »serviceeftersyn«, mener Tove Fergo. Som en af ændringerne kunne jeg ønske mig et krav om, at de teologisk kyndige meddommere også skal være ordinerede. Der er jo trods alt himmelvid forskel på at være teologisk professor på et universitet og så præst med en forkyndelsesopgave i folkekirken.

Spørgsmålet om et lærenævn eller ændringer i præsteretten skulle have været drøftet på mødet mellem kirkeministeren og biskopperne i sidste uge, men blev på biskoppernes foranledning udsat.

- De havde brug for mere tid til at tale sammen og tænke sig om, og derfor har jeg aftalt med biskopperne, at vi skal tage det op igen, når de er klar til at drøfte det.

steens@kristeligt-dagblad.dk