Flere fødende ønsker kejsersnit

Antallet af kejsersnit, der primært udføres på grund af moderens ønske, stiger kraftigt

Det bliver mere og mere almindeligt at lægge sig under kirurgens kniv for at føde, og i dag er det næsten hvert femte barn, som kommer til verden gennem et hul i mors mave.

Den væsentligste forklaring på udbredelsen af kejsersnit er ifølge en undersøgelse i Ugeskrift for Læger, at kvinderne ikke ønsker at føde på den naturlige måde, men gerne vil have et kejsersnit for eksempel begrundet med, at de tidligere har haft en kompliceret fødsel.

Op gennem 1980'erne og 1990'erne er kejsersnit blevet mere og mere almindeligt samtidig med, at de fødende kvinder er blevet ældre og ældre. I og med at kejsersnit er mere udbredt blandt de ældre end de yngre gravide kvinder, kunne man tro, at det var årsagen til, at næsten hver femte fødsel i dag er et kejsersnit.

Men det er ikke hele forklaringen, fremgår det af undersøgelsen i Ugeskrift for Læger, hvor blandt andre ledende overlæge Peter J. Hornnes fra Hvidovre Hospital har søgt at forklare den stigende udbredelse af kejsersnit med den stadigt højere alder hos de fødende.

Hornnes konkluderer, at antallet af kejsersnit, der primært udføres på grund af moderens ønske, stiger kraftigt. Formentlig er det den væsentligste årsag til, at antallet af kejsersnit stiger så markant.

I 1982 var 11,1 procent af fødslerne kejsersnit. Det tal var 10 år efter, i 2002, steget til 18,6 procent.

I samme periode er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende steget fra 25 år til 28,3 år. For alle fødende kvinder er den steget fra 27,1 år til 29,9 år.

For 20 år siden var hver tredje fødende i første halvdel af 20'erne. Sidste år var det kun hver 10. af de gravide, der var så ung.

Til gengæld fylder de gravide kvinder i 30'erne nu godt op på fødegangene på sygehusene. De udgør næsten 60 procent af de gravide i dag mod 25 procent for 20 år siden.

Der er også blevet flere gravide over 40 år, som i dag udgør 2,2 procent. /ritzau/