Flertal: Folkeskolen skal droppe kristendomskundskab

MED AFSTEMNING Kristendomsfaget skal skiftes ud med et bredere religionsfag, mener mere end hver anden dansker. Det giver ikke mening, når 80 procent stadig er medlem af folkekirken, advarer teolog

©Laurence Mouton/6PA/MAXPPP ;ILLUSTRATION SUR LES ENFANTS A L'ECOLE
©Laurence Mouton/6PA/MAXPPP ;ILLUSTRATION SUR LES ENFANTS A L'ECOLE. Foto: colourbox.

 
 
Over halvdelen af danskerne mener, at folkeskolens kristendomsfag bør erstattes af et bredere religionsfag.

Det viser en ny undersøgelse, DR har foretaget.

Her svarer 56 procent, at de vil have erstattet det obligatoriske kristendomsfag med et fag, der favner bredere og handler mere om andre religioner.

LÆS OGSÅ: Kristne og muslimer i fælles kamp mod kristendomskundskab

Det er de unge mellem 18-29 år, der er mest interesserede i at gøre faget bredere. Her svarer 68 procent ja til spørgsmålet om at ændre kristendomsfaget, mens det kun er 44 procent af de 60-74 årige, der mener det samme.

Svarene kommer ikke bag på religionsforsker og lektor på Syddansk Universitet Tim Jensen. Han peger på, at det siden terrorangrebene den 11. september 2001 i USA har været en international trend at udbrede kendskabet til alle religionerne som en måde at fremme gensidig respekt og tolerance på.

Man har altså erkendt, at det er helt nødvendigt, at folk ved noget om religion, ligesom de ved noget om politik og fotosyntese, siger Tim Jensen til DR.

Han synes, at den danske folkekirkekristendom sætter et for kraftigt præg på undervisningen i folkeskolen.

"Vi levet i en multireligiøs, multikulturel global verden, hvor det er vigtigt, at vi ikke bare skaber danske borgere. Vi skal også skabe en slags verdensborgere, der er i stand til at forstå og håndtere det faktum, at der er flere guder, end bare vores egen," siger Tim Jensen.

Det er 40 år siden, at kristendomsundervisningen ikke længere måtte være et forkyndende fag. Og i dag skal kristendomslærerne undervise eleverne i en lang række religioner. Når 56 procent af danskerne alligevel gerne vil have endnu større ligestilling blandt religionerne, hænger det sammen med, at politikerne i årevis har haft ligestilling som det højeste ideal, mener Hans Raun Iversen, lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet.

Når man har hørt på det i mange år, sætter det jo sine spor. Men spørgsmålet er, om det giver mening i Danmark. Kristendommen har været her i 1.000 år og 80 procent af befolkningen er stadig medlemmer af folkekirken. Så giver det her i landet næppe mening at sidestille kristendommen med andre religioner. For som jeg plejer at sige: Danmark er i virkeligheden mere kristent, end Saudi-Arabien er islamisk, siger Hans Raun Iversen til DR.