Flertal for kirkeskat for alle trossamfund

Kirkeminister Bertel Haarder (V) er ikke afvisende over for, at katolikker og andre trossamfund uden for folkekirken kan få opkrævet medlemsbidrag via skattebilletten og dermed nå et skridt videre mod ligestilling med folkekirken.

Der er et politisk flertal for at se på den ordning, katolikkerne foreslog tidligere på ugen i Kristeligt Dagblad. Kun regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er lodret i mod. Forslaget består i, at trossamfundene opgiver det fradrag, medlemmer af trossamfundene i dag kan få, mod i stedet at få trukket medlemsbidrag til trossamfundet på medlemmernes skatteopkrævning.

-- Hvis der findes en teknisk ukompliceret måde at gøre det på, som trossamfundene ønsker at bruge, så vil jeg meget gerne diskutere det med den katolske kirke. Men jeg vil på nuværende tidspunkt hverken afvise eller tilslutte mig forslaget, siger kirkeministeren.

Det vil til gengæld kirkeministerens partifælle og formand for Folketingets kirkeudvalg, Birthe Rønn Hornbech.

-- Jeg støtter, at vi forsøger at finde en model, så de trossamfund, der ønsker det, kan få opkrævet kirkeskat på samme måde som folkekirken, siger hun.

Socialdemokraterne, De Radikale og SF er også for en ordning, der imødekommer den katolske kirkes forslag, mens den konservative kirkeordfører, Charlotte Dyremose, på forhånd er positiv, men frygter, at det bliver svært at finde en ubureaukratisk model.

Socialdemokraternes kirkeordfører, Karen Klint, vil dog forlange, at det offentlige ikke kommer til at bidrage med opkrævningshjælp til trossamfund, som for eksempel ikke vil lade medlemmer komme ud af trossamfundet. Demokratiske regler bør afspejles i trossamfundenes vedtægter, siger hun.

Den eneste lodrette modstander af den katolske kirkes oplæg er Dansk Folkepartis kirkeordfører Jesper Langballe.

-- Forslaget strider mod motiverne i grundlovens paragraf fire, der sikrer folkekirkens særstatus. Statens opkrævning af kirkeskat for folkekirken afspejler, at den danske stat er forpligtet til at være stat for et kristent folk, og på det evangelisk-lutherske indhold, siger han.

Den udlægning af grundlovens paragraf fire afvises af statsretsekspert, dr. jur. Henning Koch, der siger, at staten rigtigt nok er forpligtet til at støtte folkekirken, men at det ikke udelukker støtte til andre trossamfund.

Bertel Haarder opfordrer den katolske kirke til at sende ham et oplæg, så Kirkeministeriet kan undersøge, hvordan trossamfunds bidrag opkræves i lande, vi normalt sammenligner os med.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro, under Debat og under Leder.