Flertal vil have unge til præst i skoletiden

Over halvdelen af befolkningen - inklusive de unge - vil bevare præstens timer med kommende konfirmander i den normale skoletid, viser ny undersøgelse

Over halvdelen af befolkningen ser ingen grund til ikke at bevare præstens timer med kommende konfirmander i skoletiden.
Over halvdelen af befolkningen ser ingen grund til ikke at bevare præstens timer med kommende konfirmander i skoletiden. Foto: Nils Meilvang,.

Skoler og lokalpolitikere har ikke flertallet af danskere med sig, når de flere steder i landet forsøger at flytte konfirmationsforberedelsen fra skolens morgentimer til ud på de sene eftermiddagstimer.

55 procent af danskerne ønsker at bevare præstens timer med de kommende konfirmander inden for normal skoletid, viser en undersøgelse lavet af YouGov Zapera for Kristeligt Dagblad blandt 1008 repræsentativt udvalgte danskere.

De stigende spændinger i forholdet mellem kirke og stat har ellers sat sig spor i samarbejdet mellem skoler og kirker flere steder, og i en del kommuner ønsker skoler og forældre at fjerne konfirmationsforberedelsen fra skoleskemaet.

Lokalpolitikere i Viborg Kommune satte forleden tidspunktet for præstens undervisning til debat blandt kommunens skoler. Biskop Karsten Nissen er bange for, at resultatet af den debat kan blive som i Lyngby-Taarbæk eller Frederikssund, hvor præstens tid med konfirmanderne er flyttet.

"Men det er glædeligt, at folk forstår, hvor vigtigt det er, at forberedelsen ligger inden for skoletiden. Det er jo en tradition, som har vist sig at være holdbar i den forstand, at så mange børn stadig bliver konfirmeret", siger Karsten Nissen og uddyber:

"Folkekirken og folkeskolen er de to mest kulturbærende institutioner i Danmark, og samarbejdet mellem de to i form af konfirmationsforberedelsen afspejler det forhold mellem kirke og samfund, som er indskrevet i Grundloven."

LÆS OGSÅ: Leder: Konfirmation i skoletiden

Formanden for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Karin Gaardsted (S), vil ikke lytte til undersøgelsen.

"Folk ved jo ikke, hvad alternativet er, når de besvarer sådan en undersøgelse, så det stemningsbillede tager jeg ikke så alvorligt. Vi mener i udvalget, at tiden er inde til at diskutere, om konfirmationsforberedelsen bør flyttes. Vi vil ikke konfirmationen til livs, men derimod give plads til en modernisering af en meget gammel tradition. Selv præster i kommunen har givet udtryk for, at også de kan se muligheder i ændringer," siger Karin Gaardsted.

Ifølge Kirstine Helboe Pedersen, adjunkt ved Aarhus Universitet med speciale i moderne kristendom, viser undersøgelsen, at kirke og samfund stadig hænger uløseligt sammen i danskernes bevidsthed.

"Jeg er overrasket over resultatet. Med den almindelige sekularisering, som breder sig i samfundet, skulle man forvente, at mange flere ønskede at lægge konfirmationsforberedelsen sammen med andre frivillige tilbud om eftermiddagen. Det kan ses som tegn på, at danskere opfatter kristendom og konfirmation som en af grundbestanddelene i, hvordan vi uddanner unge i det her land," siger hun.

Opbakningen til konfirmation i morgentimerne hænger sammen med, at markant flere unge end tidligere bekender sig til den kristne tro. Det fortæller Søren Øster- gaard, ph.d. i teologi og leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR).

"Hvis konfirmationsundervisning bliver en fritidsting, vil den komme i konflikt med de unges fodboldtræning og fritidsinteresser. Det ønsker de unge ikke. For dem er konfirmationsundervisningen et helt unikt rum, hvor de kan snakke om ting, de ellers ikke snakker med andre om. Derfor synes så mange unge, at det giver god mening med konfirmation i skoletiden," siger Søren Østergaard.

LÆS OGSÅ: Tema: Konfirmation

johansen@k.dk