Foghs afvisning af kirkeråd skaber forundring

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har i et indlæg i dagbladet Politiken uddybet sin holdning til religion i det offentlige rum. Flere af statsministerens synspunkter overrasker både kirkelige iagttagere og teologer

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) slår i et helsidesindlæg i dagbladet Politiken i lørdags fast, at staten ikke har nogen religion, at kirken ikke skal have nogen ydre magt, og at ingen skal kunne tale på dens vegne. Han understreger samtidig, at han er "en meget stærk tilhænger af den nuværende folkekirkelige ordning."

I indlægget uddyber statsministeren sine tidligere udtalelser om, at religion skal fylde mindre i det offentlige rum – udtalelser som han tidligere har fremført blandt andet i et foredrag på Vartov i København og senere i tv-udsendelsen "Profilen".

Biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, er forundret over statsministerens indlæg.

– Det kommer bag på mig, at staten ikke har nogen religion, og det er drastisk og markant, at en dansk statsminister går ud og siger sådan, når Grundloven siger, at den evangelisk-lutherske kirke understøttes af staten. Det er også historisk forkert, at han afviser en kirkeforfatning, for det siger Grundlovens paragraf 66 direkte, at man skal have, siger Karsten Nissen.

I sit indlæg skriver Anders Fogh Rasmussen, at "vi bør fastholde det princip, at der ikke er en enkelt myndighed eller autoritet, som kan udtale sig på vegne af folkekirken. Folkekirken har ikke - og skal ikke have - nogen ydre magt .... Derfor afviser jeg også kategorisk enhver tanke om at lade folkekirken lede af et kirkeråd eller en synode".

Disse udtalelser finder professor, dr.theol. Svend Andersen fra Aarhus Universitet bemærkelsesværdige og selvmodsigende, idet statsministeren i sit indlæg advokerer for, at kirken skal sikres mod indblanding fra staten og omvendt.

– Når han afviser en synode, er det politisk indblanding i kirkens indre anliggender, så det basker. Han glemmer, at Grundloven siger, at kirken skal have sin egen forfatning, og så længe den ikke har det, er folkekirken de facto en statskirke, siger Svend Andersen.

Han mener, at statsministerens indlæg lige så vel kunne være skrevet af en af de to præstefætre i Dansk Folkeparti, Søren Krarup og Jesper Langballe, og at der efterhånden tegner sig et værdifællesskab mellem Dansk Folkeparti og Anders Fogh Rasmussen.

– Nok er statsministeren liberal, men han regerer på basis af et nationalt-konservativt grundlag, siger Svend Andersen.

Lektor, dr.phil. Hans Hauge fra Aarhus Universitet hæfter sig også ved, at statsministeren tager afstand fra de bestræbelser, der er i visse dele af kirken er for at få en synode eller kirkeråd. Han mener også, at Anders Fogh Rasmussen med sit indlæg tager klar afstand til det forslag, som Det Radikale Venstre fremsatte i sidste uge i Folketinget om at nedsætte et udvalg, der skal sikre folkekirken en forfatning.

– Fogh lægger sig tæt op af en klassisk grundtvigsk-tidehvervsk opfattelse af folkekirken, og dermed er han ikke langt fra Krarup og Langballe. Han slår fast, at tiden ikke er til forandringer, når det gælder kirken. Dermed tager han afstand fra det, at nogen vil udtale sig på kirkens vegne, hvilket der har været tendenser til det sidste halve år. For eksempel præsteinitiativet i julen, hvor en gruppe ville udtale sig på kirkens vegne, og Kirkernes Verdensråd, der på den danske delegations opfordring udtrykte beklagelse over Muhammed-tegningerne, siger Hans Hauge.

Ikke overraskende er sognepræst Jesper Langballe (DF) glad for statsministerens indlæg.

– Da statsministeren udtalte sig om disse spørgsmål tidligere på året, tolkede jeg det i bedste mening. Jeg har nu fået vished for, at jeg gjorde ret i det. Det er en kristen prædiken, han holder, og i princippet kunne den godt være skrevet af mig, siger Jesper Langballe.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Grundloven og kirken

Grundlovens paragraf 4: Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten.

Grundlovens paragraf 66: Folkekirkens forfatning ordnes ved lov.