Folkekirken er meget åben for at låne kirker ud til nydanskere

Gudstjenesten i folkekirken kan virke stivnet, men der findes en prisværdig rummelighed i kirken, mener Hans Henrik Lund, baptist og leder af Kirkernes Integrationstjeneste

Jeg er nogle gange ked af, at folkekirken udtrykker en anden tidsalder, siger Hans Henrik Lund.
Jeg er nogle gange ked af, at folkekirken udtrykker en anden tidsalder, siger Hans Henrik Lund. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Hvad er det bedste ved kristendommen?

Jeg synes, at det bedste ved kristendommen er livsbekræftelsen. Den fortæller, at jeg ikke er alene, at jeg er skabt af Gud, og at kristendommen sætter mig i forbindelse med Gud. Kristendommen er i bund og grund forkyndelsen fra Gud til os mennesker om et nyt liv i fællesskab med Ham. Og det er her, jeg kan finde håb og fred og glæde i hverdagen. Kristendommen viser mig også en trofast Gud og et sted, man kan gå hen med bekymringer, sorg og tvivl og finde et ståsted i mod livets storme. Noget andet ved kristendommen, som jeg synes er meget positivt, er, at man ikke er alene i kristendommen, men i et fælleskab med andre mennesker både i nærmiljøet, men også i den store, mangfoldige kristne kirke i hele verden. I kristendommen er de bibelske fortællinger skabt gennem tusinder af år og bliver en del af den større fortælling.

Hvad er det værste ved kristendommen?

Kristendom er der i grundsubstansen ikke noget negativt i. Men vi mennesker har omtolket kristentroen til at passe i vores egen opfattelse af tradition, doktrin og dogmer, som ikke har noget med den oprindelige kristendom at gøre. Det værste er næsten, at det i virkeligheden adskiller os, når vi bygger vores egen opfattelse af troen, og så ender man med, at det ene er mere rigtigt end det andet. Og i stedet er det jo sådan, at de briller, vi ser kristendommen igennem, er formet af vores egen kultur og ikke nødvendigvis andres. Men kristendommen er jo et udtryk for hele den kirkelige verden.

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Folkekirken er en del af vores historie og tradition og udsprunget af Reformationen i 1536 i Danmark. Det gode ved folkekirken er, at den udtrykker den kristne tradition. Folkekirken har været med til at forme vores samfund i dag. Mange mennesker glemmer, at vores samfundsombygning i bund og grund er formet af vores tro kristne tro og fællesskabet i en større kirke. Det bedste ved danskernes folkekirke er, at den er rummelig og inkluderende, uanset hvilket ståsted man ellers har. Jeg synes også, at folkekirken er meget åben for at låne kirker ud til nydanskere, og i den sammenhæng oplever vi ikke restriktioner, og det er virkelig positivt.

Hvad er det værste ved folkekirken?

Det værste er, når folkekirken bliver stiv og bureaukratisk, for den har jo en masse muligheder i sig. Da jeg har børn, er jeg nogle gange ked af, at folkekirken udtrykker en anden tidsalder. Det kommer til udtryk i præstens klædedragt fra et andet århundrede og en gammel liturgi og musiktradition, som er fra det forrige århundrede, og en gammeldags styreform, hvor mange børn og unge ikke kan se sig selv i den, eller føler, at den er relevant. Det er også en gammeldags styreform, som ikke viser tegn på fornyelse. Blandt andet mangler der fællesskaber. Hvis jeg skulle indrette en folkekirke, så ville jeg gøre det anderledes og med vægt på netop fællesskabet.

Hvad er det bedste ved gudstjenesten?

Det er, at den er genkendelig for mange. Der er en trosbekendelse, som går igen. Og den har alle de centrale elementer med: nadver, dåb og forkyndelse.

Hvad er det værste ved gudstjenesten?

At man ikke udnytter mulighederne i gudstjenesten. Gudstjenesten kan synes stivnet, og måske udtrykker den noget fra en svunden tid. For man kan jo godt have en relevant gudstjeneste med prædiken, sang og musik på en anden måde uden at tabe genkendeligheden og uden at gå på kompromis med det centrale.

Hvad er det bedste ved det multireligiøse samfund?

Det bedste er, at man kan rumme hele verden, og at man får del i oplevelsen af at smage og dufte, hvad alverdens folkeslag kan bidrage med. Der havde ikke været multikultur, hvis ikke italienere, kinesere med videre ikke havde været i landet. Det multikulturelle og det multikristne bidrager til, at danskerne bliver tvunget til at lære landets egen kristne kultur at kende. Og hver gang man møder en hengiven muslim eller hindu, så tvinges danskerne til at finde deres egen identitet og dermed også deres egen religiøse identitet. Jeg synes for eksempel, at jeg møder mange nydanskere i de ortodokse kirker. Blandt andet den etiopisk-ortodokse, den assyriske kirke og den koptiske kirke er helt fantastiske, og de åbner hver især til hele landes kristne traditioner. Men når udlændinge flytter til Danmark, så bør de vise respekt for det samfund, de er blevet en del af.

Hvad er det værste ved det multireligiøse samfund?

Det værste er, hvis både danskere og nydanskere viser intolerance og mangel på respekt for hinandens værd. Det fører til racisme.