Folkekirken søger flere rituelle traditioner

Åben kirke i Eliaskirken eller Elias Kirke på Vesterbro Torv. Kirken er tegnet af arkitekterne Martin Nyrop ...

En rundringning til 10 sognekirker, der holder askeonsdag, viser, at traditionen for de fleste først er begyndt inden for de seneste år, og tre af kirkerne holder i dag for første gang den særlige gudstjeneste. Foto: Christian Lindgren / Scanpix Denmark

I dag fejrer flere af landets sognekirker askeonsdag, hvilket for få årtier siden kun fandt sted i katolske kirker. Ifølge eksperter er den gamle kristne tradition endnu et eksempel på, hvordan fysiske ritualer vinder frem i folkekirken

I flere folkekirker landet over vil kirkegængere i dag få malet et kors af aske i panden eller strøget aske i håret.

Ritualet er et symbol på forgængelighed og en del af askeonsdag, som markerer begyndelsen på de 40 dages faste op til påske. Traditionen er fast integreret i den katolske kirke, men har de senere år også vundet indpas i folkekirken.

En rundringning til 10 sognekirker, der holder askeonsdag, viser, at traditionen for de fleste først er begyndt inden for de seneste år, og tre af kirkerne holder i dag for første gang den særlige gudstjeneste.

Dette gælder blandt andet Gjellerup Kirke ved Herning, hvor sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen skal stå for gudstjenesten. For hende er noget af det gode ved askeonsdag netop dets specielle fysiske ritual.

”Vi er meget lidt fysiske i folkekirken. Vi rejser os op ved læsninger og knæler, når der er nadver. Men ved at lægge op til fasten med et fysisk ritual sættes der måske tydeligere fokus på påskens budskaber med påskemorgen, Jesu død og opstandelse og syndernes forladelse. Jo flere sanser der forkyndes for, jo mere oplever vi det som ord, der handler om os og er talt til os,” siger Inge Marie Kirketerp Hansen.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Kirke og tro

Få de vigtigste artikler om kirke og tro fra Kristeligt Dagblad. Nyhedsbrevet udsendes hver fredag.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.