Forskere vil undersøge forfølgelse af religiøse minoriteter

Aarhus Universitet vil fra efteråret tilbyde teologer valgfag i kristen- og religionsforfølgelse

Forskere vil undersøge forfølgelse af religiøse minoriteter
Foto: AFP.

Forfølgelse rammer alle religioner, og alle religioner udøver religionsforfølgelse.

Det er den triste melding fra biskop i Haderslev Stift Niels Henrik Arendt, der også understreger, at i den muslimske verden ofres der flest menneskeliv i i uoverenstemmelser mellem sunni- og shiamuslimer. Mellemøstens kristne forfølges også, men muslimers interne opgør koster flere menneskeliv.

Biskoppen kommenterer på et nyt tiltag fra Teologisk Institut på Aarhus Universitet, hvor lektor Peter Lodberg og kollegaen Jakob Egeris Thorsen i regi af Center for Samtidsreligion fra efteråret vil udbyde kurser i religions- og kristenforfølgelser som en del af den teologiske kandidatuddannelse.

Vi forsøger at udforme en materialesamling på dette område, både fra private og især fra feltstudier fra universiteter verden over om det emne, siger Peter Lodberg.

På baggrund af materialet til de kommende teologer med interesse for religionsforfølgelse håber Peter Lodberg at kunne få et overblik over, om der er en fælles definition på, hvad der udløser henholdsvis kristenforfølgelser og forfølgelser i andre religioner.

Dernæst vil han også forsøge at afklare, hvordan forholdet er mellem kristenforfølgelser og andre religionsforfølgelser.

Her skal den historiske del have stor plads, og det kommer blandt andet til at handle om, hvorvidt kristenforfølgelse har et særligt indhold, foregår bestemte steder, og om de har en særlig historie, hedder det fra Peter Lodberg, som tilføjer, at den tidlige kristendom havde en lang tradition for martyriet.

Og i den forbindelse ville det også være på sin plads at efterspørge, om der blandt teologer i dag opstår en moderne martyr-teologi.

Peter Lodberg henviser blandt andet til præsten Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), der blev slået ihjel af nazisterne og selv mente, at modstanden mod nazismen var en uundgåelig konsekvens af livet som følger af Jesus. Og han nævner digterpræsten Kaj Munk (1898-1944), der har sit navn blandt 40 andre martyrer i den stockholmske domkirke Strengens martyrkapel, som blev indviet i 1999.

LÆS OGSÅ: Indvandrerpræst: Stop forfølgelsen af kristne!

Det kan også for forskere være interessant at se på, at kristne martyrer aldrig har begået selvmord, men er blevet myrdet. Det står i kontrast til muslimske og også tamilske selvmordsbombere af hinduistisk observans.

Peter Lodberg er godt klar over, at der er fælder i materialeindsamlingen. I den vestlige del af verden har både kristne og jøder magtfulde lobbyorganisationer bag sig, som kan tale deres sag og måske også overdrive den.

I Mellemøsten har muslimer også lobbyorganisationer, men den mest synlige del af dette arbejde udføres af Organisationen af Islamiske Lande, der for eksempel forsøger at få forbudt fornærmelse af islam. Det arbejde er foregået i FN-systemet.

Spørgsmålet om religions-lobbyisme er et betændt og politiseret felt. Det har offentlighedens interesse, og derfor skal man være forsigtig med at melde bastant ud, siger Lodberg.

Interessen for religions- og kristenforfølgelser er stigende igen efter mange års ikke-interesse. Men vi skal også sikre os, at vi ikke spændes for en politisk vogn. Og det bliver en form for grundforskning for os, siger Lodberg om det nye felt.

Han håber også, at udviklingen af det nye område for de teologiske forskere vil kvalificere den offentlige debat.

Niels Henrik Arendt påpeger, at for 30-35 år siden blev religionsforfølgelse forklaret med sociale forhold.

Det gør man ikke mere. Nu er religionsforfølgelse religionsforfølgelse og handler ofte om radikale fortolkninger af hinandens religiøse skrifter. Men det kan også forklares magtpolitisk. I Nigeria, for eksempel, kæmper det traditionelle muslimske nord for magten over det mere uddannede kristne syd, og det handler om, hvem der skal have magten. Og i Burma forfølges muslimer og kristne, fordi styret der ønsker en national buddhistisk religion, siger han.

Tidligere professor, dr.theol. Viggo Mortensen billiger også projektet.

Oldtidens kristenforfølgelser har været pensum på teologi hele tiden, men dukker op igen, fordi religionsforfølgelse er et voksende globalt problem. Så det er vigtigt at analysere, hvad der er op og ned, siger han.

Viggo Mortensen peger også på, at diverse lobbyorganisationer for religioner også er ideologiske foreninger.

For eksempel når Missional Bulletin udkommer med sidste års nummer, hvor alle der levede under marxistiske styrer blev talt med som martyrer. Så der er et behov for neutral iagttagelse af dette område.

Foto: Reuters.
Foto: Mahmud TurkiaAFP.