Renset Carsten Anhøj: Det har været et skræmmende forløb

Carsten Anhøj er ikke længere sigtet i Mariager-sagen og kritiserer nu forløbet. Myndighederne skal stilles til ansvar, siger Carsten Anhøj, der har erklæret sig uskyldig, siden han blev sigtet for at stå bag chikanen mod et homoseksuelt par i Mariager i 2014

Statsadvokaten i Viborg har besluttet at opgive sigtelserne mod Carsten Anhøj, der var sigtet for at chikanere lesbisk par Foto: DR Dokumentar
Statsadvokaten i Viborg har besluttet at opgive sigtelserne mod Carsten Anhøj, der var sigtet for at chikanere lesbisk par Foto: DR Dokumentar. Foto: DR.

”Jeg har ventet og ventet og ventet på det her. Ikke bare efter at der har været den her dokumentar (DR’s dokumentar ”Løgn eller chikane i Mariager”, red.), men i 16 måneder.”

Sådan lyder reaktionen fra en lettet Carsten Anhøj, efter han tirsdag formiddag fik fortalt, at statsadvokaten dropper anklagen mod ham i chikanesagen fra Mariager. 

Hvad tænker du om politiets håndtering af sagen?
 
"Det har været et skræmmende forløb. Det har været tydeligt, at der ikke har været grundlag for sigtelsen, men politiet har alligevel ladet sagen køre i 16 måneder. Det er foruroligende, at man kan havne i sådan et system. Det føles, som om jeg har været med i en Kafka-roman. Det har været umuligt at gøre noget, og politiet har ikke villet tale med mig, siden jeg blev sigtet. Jeg har været fanget i deres spil, og det er dybt kritisabelt, at det kan foregå sådan."

Hvad har ifølge dig ligget til grund for, at sigtelsen blev droppet?
 
"Min hovedanke er, at politiet forud for sigtelsen har haft alle muligheder for at se, at der ikke var grundlag for sigtelsen, men at de har ladet den køre. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at hvis der var blevet plantet noget fra min skraldespand med min DNA i haven, så havde det været et bevis, og jeg kunne være dømt på det, selvom jeg er uskyldig."

Hvad vil du gøre nu?

"Jeg skal have tid til at overveje, hvordan jeg vil håndtere det her i forhold til politiet. Der er ingen tvivl om, at jeg er blevet sigtet på et uberettiget grundlag fra dag et. Det er forkert, hvis myndigheden slipper afsted med det, og nogen må bære ansvaret. Det vil være på sin plads med en erstatning, efter det forløb min familie og jeg har været igennem, og det skal jeg drøfte med min advokat. Det vil både være vigtigt i forhold det her ene tilfælde og i forhold til politiets fremtidige virke. Politiet skal erkende, at det har været en grundløs sigtelse."

Også statsadvokat Jan Reckendorff erkender, at sagen har taget for lang tid.

”Det er sandt, sagen har været i gang i meget lang tid. Men sådan er det med sager, hvor man vurderer, at der ikke bare er tale om hærværk eller ulovlig indtrængen, men om et særligt motiv og hadforbrydelse,” siger han. 

Selvom en væsentlig del af processen har været i orden, og der har været gode grunde til, at det har taget tid, så er der ifølge Jan Reckendorff perioder, hvor processen kunne være "speedet op".

”Der har været perioder, hvor sagen har ligget stille. Det er ikke hensigtsmæssigt, men har været led i en prioritering af arbejdsopgaver. Men det er sandt, at det har været et langt forløb.”