Frikirken Evangelist tæt på opløsning

Evangelist er plaget af intern splid, og en samlet ledelse har forladt den omstridte frikirkes hovedsæde i Nordsjælland. Svækkelsen kan ende med opløsning, mener eksperter

Billede fra Evangelists sommerfestival, 2009. -
Billede fra Evangelists sommerfestival, 2009. -.

Efter de seneste års konkurser, tvangsauktioner og økonomiske nedture er Evangelist nu truet af en intern splittelse, der risikerer at opløse den kontroversielle frikirke.

Det er vurderingen fra en række eksperter, efter at en samlet ledelse har forladt Evangelists menighed Powerhouse i Gørløse i Nordsjælland – heriblandt præst Joseph Berg, tidligere bestyrelsesformand i Evangelist og højre hånd for frikirkelederen Christian Hedegaard.

Ledelsens opløsning skyldes blandt andet, at menigheden har haft problemer med et andet ledende medlem, som ifølge frikirken har "misbrugt sin magt". Christian Hedegaard har sendt medlemmet på genopdragelse i USA og indtil videre overtaget kontrollen med den svækkede menighed.

"Evangelist er naturligvis i krise og meget svækket. Christian Hedegaard har været fulgt i tykt og tyndt af en loyal bestyrelse, men står nu alene med menigheden på grund af uoverensstemmelser, hvilket uden tvivl både svækker hans position, hans troværdighed og ikke mindst hans styrke. Det er helt afgørende, at han finder nogen, der vil følge ham i tykt og tyndt. Men det tvivler jeg på, at han kan. Og kan han ikke det, så dør Evangelist," siger Dialogcentrets leder, sognepræst Christina Philipstatt Schwencke.

Rikke Gottfredsen er stud.mag. i religionsvidenskab og har siden 2007 fulgt Evangelist tæt i forbindelse med sit feltarbejde. Ifølge hende ville det "ikke være spor underligt, måske endda nærmest tiltrængt for både ledelse og medlemmer, hvis foreningen opløste sig selv nu."

"Når karismatiske kirker har stor succes, skyldes det en kombination af klare leveregler, muligheden for personlige religiøse erfaringer og et stærkt fællesskab. Når en leder så forbryder sig mod fællesskabet ved ikke at overholde de klare leveregler, sår det mistillid til hele fundamentet. Og sammen med det ydre pres fra mange forskellige negative sager om Evangelist har et indre pres nu virkelig skubbet hårdt til foreningens mulighed for at overleve," siger hun.

Evangelist står med voldsomme økonomiske problemer, og det har slidt på både medlemmer og ledelse, påpeger Niels Underbjerg, sognepræst og medstifter af den kristne forening IKON, som rådgiver om nyreligiøsitet og sekter.

"Før eller siden vil foretagendet sandsynligvis krakelere, og et godt bud er, at Evangelist ender som en meget snæver, lukket kreds samlet omkring Christian Hedegaard," siger han.

Bestyrelsesformand for Evangelist René Sørensen bekræfter, at hele ledelsen er gået, men afviser, at Evangelist er på vej til opløsning:

"De er kørt trætte, og Joseph Berg er sygemeldt. Opgaven med menigheden har været for stor, og meget skulle ryddes op, efter at en leder har misbrugt sin magt. Der er en lyst blandt nogle af lederne til at drage et andet sted hen, og det har vi respekt for. Selvom ledelsen er gået, og andre derfor også har valgt at gå, lukker og slukker vi ikke. Guds rige fortsætter med at vokse."