Fælleskirkelig bekymring for forfulgte kristne

Paven har udtrykt bekymring for verdens forfulgte kristne, og herhjemme arrangerer biskop Steen Skovsgaard en forbønsgudstjeneste i Maribo Domkirke, hvor også den katolske biskop, Czeslaw Kozon, medvirker

Steen Skovsgaard, biskop i Lolland-Falsters Stift, deler pavens bekymring for de forfulgte kristnes situation. --
Steen Skovsgaard, biskop i Lolland-Falsters Stift, deler pavens bekymring for de forfulgte kristnes situation. --. Foto: Peter Kristensen.

Det er blevet fast tradition i Lolland-Falsters Stift en gang om året at holde en forbønsgudstjeneste i Maribo Domkirke for verdens forfulgte kristne.

I år sker det med biskop Steen Skovsgaards fulde støtte til pavens nytårstale, som vakte stor harme blandt muslimske ledere i Mellemøsten og blandt kristne og muslimske ledere på en religionskonference i København i denne måned. Med gudstjenesten, som finder sted den 27. februar, vil Steen Skovsgaard markere den fælles bekymring for forfulgte kristne, som han deler med pave Benedikt XVI.

Samtidig har det gjort indtryk på Steen Skovsgaard, at Den Arabiske Liga, en sammenslutning af statsledere fra 22 arabiske lande, har udtrykt "deres absolutte afvisning af visse stater og fremmede partiers forsøg på at blande sig i arabiske affærer ved at værne om religiøse mindretal".

I dette års forbønsgudstjeneste deltager i år også den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon.

Hvorfor har du inviteret den katolske biskop til at deltage i gudstjenesten?

"Vi har i forvejen et godt forhold til den katolske kirke i stiftet, og vi har tidligere haft gudstjenester sammen i domkirken og i den katolske kirke."

Er det ikke et problem at holde en gudstjeneste med særlig støtte til pavens nytårstale?

"Vi har en fælles bekymring for de forfulgte kristne, og derfor mener jeg, at det er helt naturligt."

Andre religiøse grupper, herunder muslimer, bliver også forfulgt. Er det ikke et problem, at paven alene fokuserer på kristne?

"Bekymringen for en enkelt gruppe skal naturligvis ikke få os til at glemme alle mulige andre overgreb."

Både kristne og muslimske ledere på religionskonferencen i København var harmfulde over, at paven efter deres opfattelse talte, som om det kun er muslimer, der forfølger andre religiøse grupper. Er det ikke en opfordring til at finde en anden måde at udtrykke sig på?

"Selvfølgelig skal man udtrykke sig forsigtigt og nænsomt om disse spørgsmål, men det mener jeg også – som jeg har hørt det – at paven har gjort."

Er du ikke på nogen måde bange for, at initiativer som dit kan være til skade for kristne rundt i verden?

"Det hverken tror eller håber jeg. Gennem de henvendelser, som jeg får via forskellige hjemmesider, understreger de kristne, at vi skal huske dem – også i vores forbøn. Og det mener jeg er vigtigt."

vincents@k.dk